På grund av brister i inomhusmiljön har Vätternskolan tidigare hotats av stängning. I väntan på nybyggnationen fick eleverna i årskurs 4-6, till höstterminens start, flytta till Zederslundsskolan. Flytten har hela tiden benämnts som ettårig och nu behöver kommunen hitta en ny lösning för de cirka 90 eleverna.
Enligt ett tidigare förslag skulle de berörda eleverna flytta till Norra skolan under nybyggnationen av Vätternskolan, som väntas stå klar 2027. Men, nu har förvaltningen och bildningsnämnden konstaterat att frågan om Vätternskolans årskurs 4-6 behöver utredas vidare.
– Det är var vi ska få plats på ett bra sätt. Det behöver vi titta på ordentligt, förklarar Anders Pantzar, bildningschef i Motala kommun.
Är Norra skolan fortfarande ett alternativ?
– Det är det som är lite mer tveksamt. Vi tror inte att vi får plats ordentligt, säger han och tillägger:
– Norra finns med som ett alternativ, men vi är tveksamma till att det blir bra.
Enligt Anders Pantzar handlar tveksamheten om huruvida det på Norra skolan finns tre lämpliga klassrum åt eleverna från Vätternskolan.
– Det får vi utreda noggrannare.
Förutom Vätternskolans tillfälliga elevflytt väntar också förändringar för fler skolor, som ska läggas ner och slås samman. Södra skolans högstadium ska, till höstterminen 2024, flytta till Zederslundsskolan. Karlslund skola ska, vid samma tidpunkt, flytta till Skolgårda skola. Bildningschefen ser ingen risk för att eleverna vid dessa flyttar inte ska få plats.
– Nej, nej, det har vi utrett så noga. Det finns det ingen risk för.
Är Zederslundsskolan, där Vätternskolans elever går i dag, ett alternativ även fortsatt?
– Det räknar vi inte med. Det beror på hur många elever som söker till sjuan på våra kommunala skolor, men vi räknar med att starta tre klasser och då är det inte aktuellt på Zederslund för då får vi inte plats.
Är målsättningen att Vätternskolans årskurs 4-6 ska flytta till samma skola?
– Ja, målsättningen är naturligtvis det. Det har det varit hela tiden. Sedan kommer vi återkomma med våra förslag i januari.
Vad finns det för andra alternativ?
– Det vill jag inte säga riktigt än, säger Anders Pantzar och fastslår:
– Vi måste få den tiden på oss att prata med berörda och jobba med det innan vi talar om det.