Behövs det kameraövervakning på Motala central? Frågan var uppe på kommunstyrelsens arbetsutskott i december och nu ska tjänstemännen titta vidare på hur behovet verkligen ser ut.
– Det har framkommit från både allmänheten och folk som jobbar där att man tycker att det är otryggt. Det har varit mycket nedskräpning, skadegörelse och spår av alkohol, säger Mirja Karlsson, säkerhetssamordnare vid Motala kommun.
Hon fortsätter:
– Det har blivit en otrygg plats för vi har ingen naturlig närvaro av verksamheter på samma sätt som tidigare. Vi hade kiosk inne i stationshuset tidigare men det finns inget sådant just nu. Då blir det som en värmestuga som kanske inte är för resenärer.
Kommunen äger stationshuset och delar av området utanför, som cykelparkering och busshållplatser. Övervakningskameror skulle kunna öka människors känsla av trygghet men också hjälpa polisen att utreda brott och exempelvis få fast personer som vandaliserar. Tanken är att kommunen ska samarbeta med polisen för att få en tydligare bild av vilka problem som finns på platsen.
Men kamerabevakning löser inte allt, poängterar Mirja Karlsson:
– Kameran är bara en del av det, ett tekniskt hjälpmedel. Den stora delen är att vi ser över hela området för att göra det mer tryggt.
Redan nu har det gjorts förbättringar, berättar hon:
– Vi har närvaro med ronderande väktare. Vi har gjort åtgärder för att byta ut bänkar och nu tittar man på att fräscha upp hela stationshuset så att det ska bli bättre med belysning, växter och så. Det ska se fräschare och trevligare ut, mer välkomnande.
I slutet av januari ska kommunstyrelsen bestämma om kamerafrågan ska utredas vidare eller inte.
När skulle det i så fall kunna sättas upp övervakningskameror?
– Får vi beslut att man vill gå på den här linjen så kan det bli redan första kvartalet 2025, säger Mirja Karlsson.
Det handlar i så fall om kameror inomhus, i stationshuset. Att det kan gå så snabbt beror på att aktörer inom kollektivtrafiken inte behöver söka tillstånd för kamerabevakning i brottsbekämpande syfte, till exempel i fordon eller på stationsområden.
Kameraövervakning utomhus kräver tillstånd som kan ta mellan sex och nio månader att få.
– Så vi satsar väl och försöker att se om vi kan få möjlighet till första kvartalet inomhus. Om det nu finns behov av kameror, säger Mirja Karlsson.