– Vi har utmaningar som alla kommuner att rekrytera folk. Vi har många kritiska befattningar, singelkompetenser, där det kanske är en eller ett par stycken som kan. Man behöver titta på hur vi ska kunna behålla dem, säger förvaltningschef Fredrik Feldt.
Han berättar att den privata marknaden rycker och drar i kommunens personal på va-projekteringssidan.
– Kunskapen kring va-ledningsnätet är ingenting som man läser sig in, utan det kommer när man har jobbat i många år och förstår hur allt hänger ihop.
Finns risk om de skulle försvinna att ni får problem att hantera dricksvattenverk till exempel?
– Alla går inte samma dag, eller blir sjuka samtidigt men de är nyckelbefattningar utifrån att dricksvatten är så viktigt.
Enligt Fredrik Feldt är grundbulten för tekniska serviceförvaltningens kompetensförsörjning att vara attraktiva arbetsgivare och behålla de som redan finns i organisationen. När man ser nalkande pensionsavgångar på så kallade svårare befattningarna, så som drifttekniker och driftingenjör, så försöker man rekrytera ett år i förväg.
Tekniska serviceförvaltningen kommer fram till år 2030 ha 148 medarbetare som uppnår pensionsålder, vilket motsvarar drygt 33 procent av det antalet medarbetare förvaltningen hade i snitt år 2020.
De närmaste åren går ungefär en tredjedel av dessa. Hur löser ni det?
– Det är jättesvårt att säga. I coronatider är det inte svårt att rekrytera folk. När vi har tjänster ute får vi bra sökande.
Ser du någon oro att kunna att besätta 148 poster?
– Nej, inte i dagsläget. Sen är vissa svårare än andra där vi också har konkurrens från det privata näringslivet. Kommunerna har kanske haft svårt med att matcha löner. Vi får försöka vara attraktiva på andra sätt.
Framöver ska verksamheterna i större utsträckning vidareutbilda medarbetare i egen regi eller på eget initiativ. Något man redan gör inom måltidsverksamheten där det tidigare varit svårt att rekrytera kockar.
På drift och anläggning tittar man också på ”multitjänster” för att hantera toppar i verksamheten. Alltså, ger personalen kompetens så att de kan jobba inom flera olika områden. Det kan handla om att plocka upp sand på våren, eller spola isar på vintern.
– Man breddar kompetensen så att, beroende på säsong, kan man göra nya saker, säger Fredrik Feldt.