Försvunnen ungdom i Motala kan vara död – kommunen självanmäler

En familjehemsplacerad ungdom försvann i våras och misstänks ha avlidit. Motala kommun lex Sarah-anmäler nu sig själva för allvarliga brister i sitt ansvar.

Motala kommun har gjort en lex Sarah-anmälan mot sig själva efter en ungdoms försvinnande från den boendeplacering socialtjänsten gjort. Allvarliga missförhållanden kan ha orsakat försvinnandet och personen misstänks nu vara avliden.

Motala kommun har gjort en lex Sarah-anmälan mot sig själva efter en ungdoms försvinnande från den boendeplacering socialtjänsten gjort. Allvarliga missförhållanden kan ha orsakat försvinnandet och personen misstänks nu vara avliden.

Foto: Elna Lundgren

Motala2024-10-11 19:16

I maj försvann en ung vuxen från det boende där personen placerats av socialtjänsten.

– Det är väldigt tragiskt. Det var inte enbart vi involverade i det här. Det var även regionen och så. Men det är jättetragiskt. Vi vet inte egentligen vad som hänt, bara att personen är försvunnen, säger Per Olof Andersson, socialchef på Motala kommun.

Personen, som är i 20-års åldern, antas nu vara avliden.

– Det är ett antagande från den som skrivit utredningen, baserat på sättet som han försvann på, berättar Andersson utan att kunna svara på hur försvinnandet gick till.

Försvinnandet misstänks ha orsakats av bristande vård och stöd, enligt den lex Sarah-anmälan kommunen gjort av sig själva. 

– Det rör sig i grova drag om att vi skulle ha rådgjort med andra professioner.

Andersson specificerar inte vilka parter de skulle ha pratat med, men överlag framkommer i anmälan att samordningen mellan vård, LSS, socialförvaltning och skola behöver stärkas. Det är en av de åtgärder som socialförvaltningen prioriterar för att undvika fler liknande fall.

– Sedan förra året är vi inne i en process med översyn av hela verksamhet, med inriktning på barn och unga, förklarar Andersson.

undefined
Flera brister är upptäckta i Motala kommuns vård och stöd av den försvunna personen. Bland annat skulle samarbetet varit bättre.

Kommunen är skyldiga att göra en lex Sarah-anmälan, men den är också en del av utvecklingsarbetet.

– Vi skickar till IVO för att få deras åsikter. Det behöver göras om och då vill vi göra så rätt som möjligt.

Förutom samordningen lyfts ytterligare brister till IVO. Det handlar om riktlinjer som inte följts, att personens behov inte utretts enligt lag samt att mer hjälp kunnat tagits från specialister. Målet är att förbättra arbetet på alla dessa punkter, och därutöver finns ett förslag att införa en intern granskning.

Finns det ingen intern granskning i dagsläget?

– Interna granskningar görs på olika sätt. Det som föreslås är en profession som jobbar med de olika delarna, men det kan jag inte ta ställning till idag, svarar Andersson.

Slutligen behöver det bli tydligare när LSS respektive socialtjänstlagen gäller. Den försvunna personen har en neuropsykiatrisk diagnos och omfattas därför av LSS, men i praktiken följdes inte den lagstiftningen.

– LSS var kontaktad. Det gjordes inte utan deras medverkan, men det var vi på socialkontoret som gjorde placeringen.

Vem ansvarar för personen i nuläget?

– Flera parter var involverade, så jag kan inte svara på det. Ytterst har personen ett eget ansvar, men vi har ett ansvar också att det inte ska hända. Men det har vi tillsammans med andra, svarar Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!