Strax efter lunch på onsdagen tog nämnden sitt beslut. När Vätternskolan är färdigbyggd ska Smedby skola avvecklas.
– Vi har träffat föräldrarna tre gånger och lyssnat. Vi har läst deras skrivelse. Vi landar ändå i att fatta det här beslutet som det jobbats med under 1,5 år, säger ordförande Lotta Lexén (M) och hänvisar till beräkningar att Motala kommer att ha 1000 färre individer i åldern 0-18 år till år 2033.
Partikollegan Per Stark har själv gått på Smedsby. Han konstaterar att det är en klassisk skola och intygar att de båda känner att det är ett tufft beslut att ta.
– Det här är det bästa för helheten. Sedan förstår vi att det väcker känslor på individnivå och att det inte uppskattas, säger Lotta Lexén och fortsätter:
– Men om vi behålla alla enheter och det försvinner några barn här och några här. Då blir det enormt svårt att få ekonomi i varje enhet.
Kommunen planerar att växa norrut. Hur tänker ni då att lägga ner en skola i det området?
– Antalet elever minskar så mycket att det kommer att finnas platser. Om det sedan visar sig att det är just i det området som Motala växer, när det nu kommer att ske, finns möjlighet att bygga ut Bråstorpsskolan. Och om det byggs så mycket i Bråstorp och det finns behov av grundskola där så finns det också med en sådan i detaljplanen. Men det vet vi inget om nu. Vi kan inte agera på spekulation, säger hon.
Men här var nämnden inte överens. S röstade emot förslaget och reserverade sig. De anser att man borde invänta detaljplanerna och se hur byggsituationen ser ut.
– Vi ville utreda att göra Smedsby till en F-3-skola och Bråstorp till en 4-6-skola. Då hoppas vi att man också skulle slippa paviljonger. Vi vet att ett tungt skäl för föräldrar när de väljer var de ska bo handlar om skolan, säger Helen Isaksson (S).
Det får M att protestera. De menar att förändringen är nödvändig kunna minst upprätthålla och helst öka kvaliteten i skolorna.
– Vi vill satsa på att ha personal i klassrummen, inte på tomma stolar och lokaler, säger Per Stark.
Vätternskolan är inte på plats förrän 2027. Ni tar det här beslutet redan nu. Hade det funnits en poäng i att vänta och se vad som händer med byggnationer?
– Vi måste ligga steget före. Vi vill inte ta kortsiktiga, snabba beslut. Jag vill att enheten ska veta om och kunna jobba med förändringen och att föräldrar ska kunna använda det fria skolvalet om det vill söka sig till andra skolor. Jag vill att familjer och personal ska veta om vad som händer, säger Lotta Lexén.
Smedsby är en väl fungerande verksamhet i dag. Ser ni en risk att den utarmas när pedagoger och elever redan nu lämnar när man vet att skolan ska försvinna?
– Det är baksidan med den här transparensen, säger Lotta Lexén.
Hon förklarar att de i beslutet också bett tjänstemännen om en plan kring hur man ska jobba med sådana frågor. Det ska återrapporteras i maj.
Hur ser ni på risken att det blir halvfulla klasser när föräldrarna byter skola eller undervisning med vikarier när lärarna söker andra jobb?
– Då ska vi självklart sätta in insatser för att motverka det. Men om vi inte gör det här nu kommer vi att ha det problemet på ännu fler ställen och i ännu större utsträckning, säger hon.
De påpekar att det här kommunicerats under lång tid.
Flytten till Vätternskolan beräknas ske hösten 2027. Däremellan är det ett val. S röstade nej i dag, men det innebär inte att de tänker om ifall de skulle vinna valet.
– Vi kommer troligtvis inte att riva upp beslutet. Det är inte schysst mot föräldrarna, men jag kan inte svara helt ännu, säger Helen Isaksson.