Hon är Motalas första kvinnliga plåtslagare

Första kvinnliga plåtslagaren i Motala. Det väcker reaktioner. "Många äldre har frågor", säger Anna Malmberg.

Anna Malmberg gick från jobb inom vården till plåtslageri. Det är framför allt äldre som har frågor, säger hon om reaktionerna.

Anna Malmberg gick från jobb inom vården till plåtslageri. Det är framför allt äldre som har frågor, säger hon om reaktionerna.

Foto: Maria Biamont

Motala2022-04-07 06:00

Anna Malmberg lämnade vårdyrket och slog in på en ny bana. I dag är hon nyanställd byggnadsplåtslagare och trivs.

– Det är stor variation, inget jobb är det andra likt. Du är utomhus och det är mycket tänka. Man lär sig nytt hela tiden och det är kul, säger Anna Malmberg.

Hennes chef på Vätterns Plåtslageri, Martin Danielsson, är stolt över nykomlingen. Företaget har nämligen lyckats anställa Motalas första kvinnliga plåtslagare.

– Det har inte funnits någon tidigare, inte som har varit anställd i Motala inom byggnadsplåt i alla fall. Jag började 1999 och har svårt att tro att det har funnits någon innan dess, säger Martin Danielsson.

undefined
Martin Danielsson har länge efterfrågat fler kvinnliga hantverkare. Nu har hans företag anställt Anna Malmberg.

Den nyutbildade plåtslagaren är väl medveten om att hon är unik. Ute på jobb får hon positiv uppmärksamhet och många förbipasserande, framför allt äldre, reagerar.

– De stannar till och frågar: "Är du plåtslagare? Det var som fan. Jag har inte sett en enda kvinnlig under alla mina år", säger hon.

Anna Malmberg är utbildad undersköterska med tidigare jobb inom hemtjänst och sjukvård. I samband med arbetslöshet 2020 nappade hon på erbjudandet om att gå en ettårig yrkesakademisk utbildning till byggnadsplåtslagare.

– Jag kände "varför inte?". Är det något som man inte vill så är det bara att hoppa av. Vården passade inte mig och jag kände att jag ville testa någonting annat.

Från arbetsplatser med kvinnodominans till ett traditionellt manligt yrke. På Vätterplåt har man dock svårt att förstå varför så få kvinnor blir plåtslagare. Även om jobbet bitvis kan vara tungt finns det i dag bra hjälpmedel.

– Jag tror absolut att fler kvinnor skulle klara av det, säger Anna Malmberg.

undefined
Nyutbildad och nyanställd. Anna Malmberg är Motalas första kvinnliga plåtslagare.

Martin Danielsson funderar:

– Det är någon konstig grej som ligger kvar sedan gammalt. Många killar väljer hantverksyrken medan tjejerna lättare hamnar inom vårdyrken.

Han har påtalat problemet för bland annat skolan som bedriver vuxenutbildningen som Anna Malmberg har gått.

– Jag har tryckt på och sagt att jag tycker att det är konstigt att det inte kommer ut några tjejer i byggbranschen. En och annan målare ser man men annars är det inte mycket, säger han.

Det är någonting som Anna Malmberg har blivit mer medveten om. Hon träffar inte många kvinnor ute på byggen.

– Det är bara när man är på större ställen och det finns andra grupper, som målare. Aldrig någon plåtslagare. Det är klart att det vore trevligt om det kom in fler tjejer, säger hon.

undefined
Det finns en mängd handverktyg och maskiner för att kunna forma plåten enligt plåtslagarens idé.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!