Första kommunala boendet klart för ukrainska flyktingar

Motala kommun har fått fram de första 50 evakueringsboendena och är redo att ta emot ukrainska flyktingar, så snart de får ett uppdrag från Migrationsverket.

Cecilia Knypegård, säkerhetssamordnare och stabschef i Motala kommuns krisledningsstab, berättar att Karlsby lägergård är klar att ta emot flyktingar.

Cecilia Knypegård, säkerhetssamordnare och stabschef i Motala kommuns krisledningsstab, berättar att Karlsby lägergård är klar att ta emot flyktingar.

Foto: Rita Furbring/privat

Motala2022-03-18 18:00

Som vi tidigare skrivit är behovet av bostäder större än vad Migrationsverket mäktar med och de söker därför, via länsstyrelserna, evakueringsboenden i landets kommuner. 

I ett första skede har Motala kommun nu tecknat avtal med Karlsby lägergård, som ska hyras av Föreningen Karlsby skola. Redan under fredagen var man redo att ta emot 50 flyktingar, enligt Cecilia Knypegård, säkerhetssamordnare och stabschef i Motala kommuns krisledningsstab.

Biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti sade tidigare i veckan att målsättningen är att snabbt kunna skapa ca 150 boendeplatser. Därefter ytterligare 150, om man kan identifiera en lämplig idrottshall.

Hur fortskrider arbetet för att kunna nå de målen?

– Vi fortsätter att inventera var vi kan ha nästa plats för evakueringsboenden, men Karlsby är vad vi jobbat med nu och haft fokus på, säger Cecilia Knypegård.

Hon framhåller att man inte kommer att sätta sig ner och "vara nöjda", utan fortsätta med inventeringen för att vara beredda, om det kommer ett uppdrag från Migrationsverket.

– Vi kan inte nöja oss med de 50 platserna utan måste vara på tå.

Enligt Knypegård har inte kommunen några egna kursgårdar eller liknande att erbjuda i dagsläget, däremot idrottsanläggningar.

– Vi har en lista på vilka hallar som vi skulle kunna ta i anspråk, om vi skulle behöva, men där är vi inte ännu.

Hon säger att kommunen också får boendeerbjudanden från företag och andra verksamheter, men att det inte bara är att tacka ja.

– Det kan verka torrt och fyrkantigt och vi har också känslor som tjänstemän, men vi kan inte bara rusa iväg och låta känslorna styra. Det finns en administration kring det här.

Cecilia Knypegård medger att uppdraget hade varit något lättare administrativt om det hade funnits en konkret förfrågan om ett visst antal platser.

Samtidigt framhåller hon man i Motala har en bra erfarenhet från tidigare flyktingvåg 2015.

– Vi vet förutsättningarna.

I ett pressmeddelande uppger kommunen att det kommer att finnas värdar på Karslby lägergård, om mottagande blir aktuellt.

"De ska fungera som ett enkelt stöd till de boende, ordna frukost och ta emot lunch och middag. Det kommer också att finnas medarbetare som talar ukrainska på plats. Maten levereras från kommunens måltidsverksamhet", skriver de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!