Vill utreda slopad karensdag för vissa kommunanställda

Ska personal som jobbar i yrken där smittspridning kan vara stort straffas för det? Frågan ställs av Lena Westerlund (S) i en motion om slopad karensdag för skol- och vårdpersonal.

Personal i omsorgen och skolan är extra utsatta vid epidemier menar Lena Westerlund (S) och föreslår utredning om slopad karens. Kenneth Söderman (L), personalutskottet, håller med.

Personal i omsorgen och skolan är extra utsatta vid epidemier menar Lena Westerlund (S) och föreslår utredning om slopad karens. Kenneth Söderman (L), personalutskottet, håller med.

Foto: Mostphotos / MVT Arkiv

Motala2022-08-01 06:00

Lena Westerlund (S) föreslår att kommunen ska utreda slopad karensdag under vinterhalvåret för personalen i vård och skola.

– Vintern är den period när personal inom vård och omsorg, och skolan, får ta väldigt mycket stryk när det går vinterkräksjuka och influensor av olika slag.

Hon menar att det är inte ovanligt att bli smittad på jobbet. För att förhindra smittspridning bör personalen vara hemma. Men samtidigt är det många som jobbar deltid och en karensdag kan blir dyr.

– Jag tycker det är viktigt att man stöttar personalen med att inte ha karens när man vet att det är en epidemi på gång.

Lena Westerlund menar att erfarenheten från coronapandemin visar hur sårbart det är när det blir en smittspridning och att det är viktigt att man verkligen är hemma när man är sjuk. Men att det inte kan vara meningen att de som har vissa yrken, där de löper större risk att bli sjuk, ska drabbas ekonomiskt bara för att man jobbar i en smittsam miljö.

– Förskolepersonalen ligger väldigt illa till, bland andra, då smitta sprids snabbt bland barnen. Jag vill att man värnar personalen, säger hon och tillägger också att det ska självklart inte råda något tvivel om ifall det handlar om en epidemi eller inte.

– Det är ju sådant som avgörs av en smittskyddsläkare till exempel.

Kommunstyrelsens personalutskott håller med och vill utreda förutsättningarna.

– Vi tycker att det är värdefullt att titta på frågan. Hur skulle det gå till att ta bort karensdagen, vilka yrkesgrupper skulle det gälla och vem ska besluta om det är en epidemi som pågår eller inte? Det fanns många frågor och vi ser det som värdefullt att utreda, säger Kenneth Söderman (L), utskottets ordförande.

Han säger att skol- och vårdpersonal kan beröras men att det kan finnas fler. Han tar kost- och städpersonal som exempel men menar att det kan vara ytterligare.

– Frågan är angelägen och säkert finns det andra kommuner som brottats med den och kanske löst den, och då vill vi veta hur de gjort.

Om det blir verklighet kommer det kosta en del. Hur ser ni på det?

– Drar man igång något så måste man veta vad det kostar. Men kanske säger vi att ”jo det får kosta”, men det vet vi inte i dag, säger han och menar att utredningen är grunden för att gå vidare.

Motionen har bifallits i kommunstyrelsen. Fullmäktige ska också säga ja innan utredningen kan starta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!