Det är den tidigare avsiktförklaringen med Göteborgsbaserade Serneke från 2019 om utveckling av Gamla Motala Verkstad som nu mynnat ut i två avtalsförslag mellan företaget och Motala kommun.
Det ena är ett köpeavtal som berör den del av området som redan är bebyggd, med Lokverkstan, Plåtverkstan och Bona Folkhögskolas lokaler närmast Svarta Gatan som de tyngsta inslagen. Det andra avtalet reglerar själva genomförandet av Sernekes och kommunens gemensamma målsättning med området. Det handlar om att bevara det kulturhistoriska och samtidigt öppna upp för företagsetableringar, nöjen, idrott och bostäder. Tanken är en ny stadsdel som knyter samman Motala centrum med Borenshult.
På tisdag ska kommunstyrelsen ta ställning till avtalen och skicka ett eventuellt positivt förslag vidare avgörande i kommunfullmäktige i oktober.
Kommunen gör ingen ekonomisk förtjänst på affären. Förslaget till överlåtelseavtal med bolaget Serneke Industrial Center AB anger köpeskilling till en krona. Enligt den värdering som gjorts av företaget Värderingsbyrån har mark och byggnader inget värde alls.
– Eller egentligen ett minusvärde med alla ingångskostnader innan kan man börja bygga det man vill. Med köpet tar Serneke över alla tillkommande kostnader i området. Man kan därför inte påstå att kommunen gör någon "förlust". Alternativet vore att vi istället tar kostnaderna för att först säkra byggnaderna och sedan utveckla dem, säger Hanna Hammarlund, chef för kommunens strategiska samhällsplanering.
Det bokförda värdet är 28,3 miljoner, men enligt Hammarlund är det uppbyggt av de senaste årens akutinsatser i lok- och plåtverkstäderna.
Värderingsbyrån menar att marken nu knappast är intressant för någon annan än Serneke. Vidare bedömer man att bara saneringskostnaderna kan kosta köparen drygt 13 miljoner. Bidrag går dock att söka där syftet är att skapa nya bostäder. I Sernekes planer ingår också till viss del bostäder mot kanalen. Likaså en hotellbyggnad.
Efter upprustning av befintliga lokaler bedömer Värderingsbyrån höga kostnader även för det fortsatta underhållet. Kulturskydd gör det svårt att riva lokaler.
Serneke kommer även att belastas med plankostnader. Idéerna följer intentionerna i kommunens översiktplan för området. Däremot kommer bostadsinslagen att kräva ändring av detaljplanen. Avstämningar med Länsstyrelsen avgör sedan slutligen vad som är möjligt att förändra inom planområdet.
Motala kommun har idag hyresintäkter i området på närmare 1,8 miljoner varav Bona Folkhögskola står för merparten. Folkhögskolan kommer att vara kvar liksom ett större företag, men merparten av kontrakten är nu uppsagda. Enligt Hanna Hammarlund utan några större problem.
Efter ett tillträde förväntas det gå snabbt för Serneke att komma igång. Redan nästa år ska Lokverkstan, enligt genomförandeavtalet, rustas och kunna ta emot besökare igen i samband med event. Minst 300 personer ska lokalen hålla för. Här finns också en hållhake på köparen: Uppfylls inte avtalet inom vad kommunen bedömer som skälig tid förbinder sig Serneke att betala ett vite på 15 miljoner kronor. Ett sätt att säkra upp att byggnaden åtminstone kan skyddas, enligt Hanna Hammarlund.
– Från tjänstemannahåll har vi förtroende för att Serneke går i land med projektet, men det är nu upp till politikerna att avgöra frågan, säger hon.