Förslaget: Släck skylten och minska antalet ljusstakar

Elen blir dyrare, men ekonomiskt sitter Motala kommun rätt säkert i båten.

Motala kommun."Vi har säkrat upp våra elpriser inför 2023", säger Fredrik Feldt, chef på tekniska serviceförvaltningen.

Motala kommun."Vi har säkrat upp våra elpriser inför 2023", säger Fredrik Feldt, chef på tekniska serviceförvaltningen.

Foto: Victor Berlin/MVT arkiv

Motala2022-09-26 06:00

Motala kommun har en elhandelsmäklare som handlar elpriserna direkt på börsen.  

– Vi har säkrat upp våra elpriser inför 2023. Vi följer inte med i de rörliga priserna. För 2023 har man låst 99 procent av vår förbrukning på 56 öre/kWh, säger Fredrik Feldt, chef på tekniska serviceförvaltningen.

Vad gäller elpriset finns fler faktorer att ta hänsyn till för att få fram den totala kostnaden, vilket gör att elen ändå kommer att bli dyrare.

– Budgetmässigt räknar vi med att det är en fördubbling av våra elpriser även om de är väldigt låga. Vi måste fundera på hur vi ska hämta hem de pengarna. Även om vi inte betalar 3-4 kronor kilowatten, som de som har rörliga elpriser, så slår det ändå på kommunens ekonomi.  

Trots att det i sammanhanget ser ganska bra ut rent ekonomisk så lyfter Fredrik Feldt att man inte ska slösa på el. 

– Någonstans måste vi tänka solidariskt utifrån vad händer om det blir elbrist, så måste vi i kommunen också vara med och bidra. Det är något vi får fundera på och jobba vidare med. 


Finns det en plan om det skulle bli att man måste spara på el i samhället?

– Vi har inte gjort rangordning på vad som måste gå före någonting annat. Men det är klart att samhällsviktiga verksamheter måste vi fortsätta med, säger han.

För ett par veckor sedan skickades ett regeringsuppdrag till statliga myndigheter där alla med fler än 10 anställda ombads att följa sin elförbrukning och se om man kunde sänka den. 

– Den har vi fått till kommunen som kopia. Säkerhetsforum i kommunen kommer att börja titta på de här bitarna, för det kan bli aktuellt, säger Fredrik Feldt.

I nuläget funderar kommunen på att göra vissa solidariska ändringar, så som att släcka skylten på kommunhuset, och att inte ha ljusstakar i varje fönster i advent. Det är dock inte bestämt. 

Bengt-Åke Karlsson (C), ordförande i tekniska servicenämnden menar att de på något vis får visa att de försöker att gå före. 

– På något sätt. Det är inte lätt att be någon annan släcka om man tänder allting själv, säger han och berättar även att fastighetsförvaltningen tittar över el-besparingar som kan tänkas göras. 

– Men det får inte inkräkta på säkerhet. Vi kan inte släcka ner gatubelysning och gångstigar. Men om det är något som går att stänga av på kvällen i stället för att det står och lyser hela natten, om det ändå inte är några människor där, då kan man tänka att man stänger ner olika saker, säger Bengt-Åke Karlsson.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!