I fjol beslutade kommunstyrelsen i Motala att det skulle göra en förstudie som omfattade skolorna Bergvalla, Dansäter, Fornåsa, Klockrike och Österstad. Uppdraget: Ta reda på hur dagens och framtidens behov i befintliga lokaler kan lösas samt vilka renoveringar och förändringar som då behövs.
Nu är tjänstemännen färdiga och kan presentera två lösningsförslag. I det ena avvecklas Österstad skola och samtliga elever i F-4 flyttar till Fornåsa skola. Det andra alternativet är att verksamheten krymper till en F-3-skola.
– Där vi har mest sviktande elevunderlag är Österstad skola. Det är svårt att se en långsiktighet i den skolan med det låga elevantal som finns, säger lokalstrateg Dan Bernström och fortsätter:
– Tittar man rent demografiskt så finns det inte tillräckligt med elever för att ha tre skolor i den kommundelen.
Utöver det bristande elevunderlaget saknar skolan både matsal och idrottshall. Eleverna äter i klassrummen och åker till Borensberg för att ha idrott och slöjd. Situationen ser likadant ut på Klockrike skola.
– Det är väldigt mycket specialundervisning som inte går att genomföra lokalt utan man måste åka med buss flera gånger i veckan. Det tar tid från eleverna och det de ska göra, säger Dan Bernström.
Enligt förstudien finns det i skolområdet möjlighet att skapa tre stycken F-6-skolor med cirka 200 elever per enhet. Det är i enlighet med bildningsförvaltningens ramprogram om att skolans inriktning ska vara större organisationer.
I område Borensberg får Dansäter och Bergvalla, båda F-6, grönt ljus och anses kunna vara kvar i sin nuvarande form. Skolorna är dock i behov av renovering, uppskattningsvis för drygt 100 miljoner kronor.
I område Öst anser man att Fornåsa, i dag F-6, har bäst förutsättningar att kunna ta emot ett utökat elevantal. Om Österstad skola avvecklas behöver Fornåsa skola genomgå en renovering och byggas ut.
– Fastigheten är väldigt stor så utomhusmiljön tillåter definitivt en utveckling av Fornåsa skola. Skolan är byggd på 1970-talet så den behöver i alla fall en renovering. Det vore tokigt att då inte samtidigt göra de anpassningar som krävs för att klara en större volym, säger Dan Bernström.
I Klockrike har viss tillväxt skett och förskolan har fått ta mer utrymme från skolan. Det har blivit trångt och tillfälliga lösningar har skapats. För att avlasta skolan är alternativet att låta eleverna gå på Fornåsa skola från årskurs 4. I dag flyttar eleverna dit i årskurs 5. Med tanke på den geografiska placeringen till Linköpings kommun finns ett fortsatt behov av att ha "denna typ av samhällsservice kvar på plats".
– Förslaget är att F-3 ska finnas kvar. Sedan måste man titta på hur det ska organiseras. Att ha det som en egen skola är inte troligt över tid, i sådana fall blir det någon form av länk med Fornåsa skola.
Han fortsätter:
– Barnen ska inte bara lära sig saker. De ska ha möjlighet att äta, det måste finnas möjlighet att ta emot eller laga mat, all service runt omkring måste fungera också. Det är inte bara basrum och undervisningslokaler som är underdimensionerade utan det är andra saker också.
Förstudien presenteras för kommunstyrelsen på tisdagens sammanträde. Förslaget är att skicka förstudien på remiss till bildningsnämnden samt teknisk servicenämnd för att få in verksamheternas synpunkter senast den 30 augusti.