2016 kom massiv kritik kring en utredning av skollokalerna i Borensberg. Det fick politikerna att avvakta. Faktum kvarstod dock att flera skollokaler både där och i Fornåsa, Klockrike och Österstad behöver ses över. Förra året inleddes därför en förstudie.
På tisdag har kommunstyrelsen ett nytt ärende som handlar om en förstudie för skolorna i området. Där är förslaget att avsätta 400 000 kronor för arbetet i år.
– Den här utredningen behövs för att ge en helhetsbild, säger kommundirektör Peter Ingesson och fortsätter:
– Vi vet att Borensberg och området ikring växer, men man kan inte titta på en enskild skola eller en enskild ort för de hänger ihop, säger han.
Samtidigt påpekar han på att kommunen behöver se över allt de gör. Skatteintäkterna minskar och behoven ökar. Varje år måste man i snitt effektivisera 20-30 miljoner kronor samtidigt som det blir svårare att hitta personal. Utmaningarna är tydliga.
– Vi behöver se över planerna för våra mindre orter. För små enheter kommer inte att klara sig över tid. Därför har vi en tanke om att peka ut noder där vi kan satsa på kommunal service, men det kommer att bli svårt att finnas kvar på alla mindre orter, säger han.
I förstudien vill tjänstemännen se över allt från behovet av elevplatser till skolköken. I förslaget till beslut anges också tre alternativ som utredningen ska utgå ifrån. Det ena är ett nollalternativ alltså att man inte gör någonting.
– Vi måste visa på att det kostar att inte göra någonting alls. Då blir det akutåtgärder som ofta inte blir särskilt bra eller billiga, säger Peter Ingesson.
Det andra alternativet är att utveckla befintliga skollokaler, men anpassar dem efter hur elevprognoserna för den aktuella skolan ser ut fram till år 2030. Det tredje alternativet innebär större förändringar över tid. Där föreslås att se om Bergvalla kan bli en mellanstadieskola och Dansätterskolan kan bli F-3. Tjänstemännen tar också upp en tänkbar utbyggnad av Fornåsas F-6-skola samtidigt som Klockrike och Österstad blir F-3. Som ett alternativ lyfts också att hela Österstad skola skulle kunna avvecklas.
Ligger hela alternativ 3 fast eller kan det bli delar av det som genomförs?
– Det är svårt att säga i dag. Det får framkomma i förstudien, säger Peter Ingesson.
Så det kan leda till en nedläggning av Österstad skola?
– Förstudien får visa på alternativen och dess konsekvenser. Men vi måste våga ställa den typen av frågeställningar fast samtidigt ha klart för oss att det inte bara handlar om att avveckla utan att utveckla. Det hänger ihop. Gör man något på ett ställe så kanske man gör mindre på ett annat. Det kommer inte att finnas resurser för att finnas överallt som i dag, säger han och fortsätter:
– Vi måste vara ärliga med att det finns vägval som vi måste våga ta. Kommunens resurser växer inte lika mycket som behoven.
Ni har tidigare fått kritik för att inte föräldrar och ortsbor involverats. Hur ska ni göra nu?
– Vi ska självklart involvera berörda verksamheter och medborgare på lämpligt sätt. Vi har en bra dialog med bygderåden och tanken är att föra in den här typen av diskussioner där. Sedan får man se vad vi ska addera ytterligare. Vi vet att sådana här frågor leder till reaktioner och det är klart att vi ska vara öppna, transparenta och lyssna in men exakt hur vi gör det får vi se, säger Peter Ingesson.