Forskarens lösning på tonåringars morgontrötthet

Tonåringar kan vara mycket trötta på morgonen. Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt förklarar varför och har även en lösning på det.

Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt har förklaringarna till varför tonåringar ofta är så morgontrötta och även en lösning på det.

Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt har förklaringarna till varför tonåringar ofta är så morgontrötta och även en lösning på det.

Foto: Duygu Getiren/TT

Motala2024-01-31 18:00

Det finns två huvudskäl till de tonåriga ungdomarnas morgontrötthet säger Åkerstedt, som är professor på Karolinska Institutet i Solna och anknuten till Stockholms universitet.

– Dels är det så att puberteten innebär att man senarelägger den biologiska klockan och ökar sömnbehovet. Så 11-åringen är väldigt pigg jämt i stort sett, medan 12-åringen eller 13-åringen där puberteten har börjat slå till är väsentligt mycket tröttare. Så det är en rent biologisk effekt delvis, förklarar han och fortsätter:

– Men sen är det också så att det är delvis självförvållat därför att ju längre man sitter uppe på kvällen, desto mer anpassar sig den biologiska klockan. Och man kan väl säga att stor del av effekten är självförvållad för att det är så roligt att vara uppe på kvällen och pilla med media och sånt.

Torbjörn Åkerstedt anser att tonåringarna borde få börja skolan senare på morgonen.

– Det finns ett visst antal studier som visar att deras funktionsförmåga i skolan blir bättre, tröttheten blir lägre och det verkar som om möjligtvis depressionsgraden skulle bli lägre också. Men där finns det inte tillräckligt långsiktiga studier. 

Ett argument mot en senare skolstart är, säger Åkerstedt, att man tror att ungdomar i så fall skulle utnyttja tillfället och lägga sig ytterligare en timme senare.

– Men det verkar inte vara så, det verkar som om det mesta av den här sena skolstarten faktiskt används för att sova. Definitivt över hälften i de studier som man har sett, kanske tre fjärdedelar. Så det verkar vara en bra idé ur den synpunkten, konstaterar han.

Skolbetygen kan också vinna på den sena skolstarten. Åkerstedt säger dock att den kanske däremot blir mer besvär för lärarna och påpekar att de själva har barn och är upptagna med saker att göra.

– Och ett motargument är också att de senarelagda barnens föräldrar har vanliga arbetstider. Där kan det uppstå problem och det tror jag inte man har på något sätt tagit hänsyn till i de här studierna.

I ett radioinslag i P4 Stockholm berättas om en skola, Smedhagsskolan i Hässelby, där eleverna sedan tio år tillbaka startar klockan nio alla skoldagar utom en. Skolans rektor säger i inslaget att de har färre sena ankomster de dagar som börjar vid nio. Dessutom är eleverna piggare, gladare och mindre stressade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!