"Vi korrigerar den etablerade historien"

Kvinnorna i Verkstadsområdet lyfts fram i bokform. "Vi korrigerar den etablerade historien", säger författaren Renée Frangeur.

Nu är "Kvinnor vid Motala Verkstad" färdig. Annika Avén har formgivit boken som Renée Frangeur och Helena Svensson Lindblom har skrivit.

Nu är "Kvinnor vid Motala Verkstad" färdig. Annika Avén har formgivit boken som Renée Frangeur och Helena Svensson Lindblom har skrivit.

Foto: Maria Biamont

Motala2021-12-20 12:00

Renée Frangeur och Helena Svensson Lindblom har skrivit "Kvinnor vid Motala Verkstad", i vilken de porträtterar kvinnor som levde och verkade i området mellan 1900 och 1950.

Nyligen var det boksläpp på K-ringen i Motala och några av kvinnorna som låtit sig intervjuas i boken fanns på plats: Marianne Andersson, Birgitta Rundgren och Laila Skärstrand. Laila växte upp i området och vittnar om dåtidens givna kvinnoroll:

– Alla var hemma, sedan de fick barn i alla fall. Min mamma jobbade på trikåfabrik innan hon fick mig och sedan var hon hemmafru tills jag var 15 år.

Alla var dock inte enbart bundna till hemmet. Renée Frangeur berättar om husmödrar med extrajobb och i boken finns både strejkledare och barnmorskor.

– Vi korrigerar den etablerade historien som har varit full med män. Män på verkstadsgolvet, män som är ingenjörer och män som uppfinnare och startare av Motala Verkstad. Det är som att kvinnorna inte hade funnits, säger hon och fortsätter: 

– Men det har varit fullt med kvinnor och framför allt barn här. Ingen har brytt sig om dem och deras verklighet innan vi satte igång med det här projektet.

Formgivare Annika Avén beskriver det som att svingas tillbaka i tiden under arbetet med boken:

– Det som har gjort intryck är de starka kvinnorna, barnmorskan Augusta Godberg tyckte jag var extra intressant. De gamla bilderna är också väldigt gripande. Kvinnornas villkor har man fått en bättre insikt i och deras status och kamp framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!