Det har gått fort för Sara Kindell. I slutet på februari startade hon sitt nya företag, har anställt sin första medarbetaren och är redan i behov av fler.
– Jag fattar nog inte riktigt vad som hände, men jag är igång, säger hon med ett stort leende.
Sara är nyföretagare men inte ny som företagare. För ganska många år sedan startade hon sitt första, som näringsterapeut. Efter att fått barn, varit hemmafru och läst ekonomi, ledarskap och affärsjuridik startade hon företag nummer två. Det gick ett tag men snart gled hon över till att vara terapeut igen.
– Men det är svårt att få igång den typen av företag, säger hon och berättar att då tog hon anställning på ett städföretag och blev verksamhetsansvarig.
– Det är jätteroligt, både att vara ute hos kund och städa och det administrativa, med personal och att få rätt person på rätt plats.
Saker hände. Företaget hon jobbade på upphörde och plötsligt stod hon där, skulle hon fortsätta fick hon göra det själv. Hemkvalité blev till och kundlistan växer.
– Jag gick in i detta med allt jag hade, tänkte att är det detta jag ska göra då kör jag. Sen har jag haft jättemycket stöd från min man, han har varit en klippa, säger hon och det syns på henne hur viktigt det varit.
För Sara handlar jobbet om mer än att städa. Hon vill alltid möta kunden där kunden är, se varje individ, och även om hon helst inte vill använda uttrycket handlar det om att göra ”det lilla extra”.
– Det är mycket detaljer. Jag tror att man i mitt jobb behöver se det, vad som kan göra något extra för kunden. Det kan vara att lägga upp frukt i en korg eller att busa lite med barnen när man ställer upp deras leksaker.
Företagsnamnet pekar på vad hon vill ge, både till sina kunder och sina anställda.
– Hem står för hälsa, empati och miljö.
Hon förklarar att det handlar om att städa med naturliga rengöringsmedel, både för kundens, personalens och miljöns skull, och empati står för ödmjukheten mot kunden och även här mot personalen.
Sara är inte uppväxt i företagarfamilj och vet inte riktigt varför just hon väljer att starta eget. Men hon har ett driv, en vilja att bygga upp något från grunden och att forma sitt eget. Studier och erfarenhet som hon samlat på sig längs vägen är viktiga menar hon och något hon rekommenderar andra.
– Kunskapen är viktigt och att ta reda på vad som gäller när man har företag. Det är mycket juridiskt, läs på och läs det finstilta också. Och våga ta hjälp. Skaffa en mentor, prata med Nyföretagarcentrum till exempel, och våga fråga.
Hon berättar att hon mött företagare som sagt att de tappat glädjen, att de tappat bort varför de gör det de gör.
– Ska man driva företag så ska man inte bara göra det, tror jag och det är min erfarenhet, för att tjäna pengar. Man måste vara intresserad av det man ska göra, man måste gå in med hjärtat, säger hon och rådet hon ger är att tidigt skriva ner varför man startar, målen, viljan och drivet.
– Man har så mycket nytta av det att ha något att gå tillbaka till, så man inte tappar varför man gör det man gör.
På frågan hur hon tänker framåt funderar hon en stund och säger att det handlar om att bredda, geografiskt och personellt.
– Men jag vill använda företaget att hjälpa andra också, inte bara att generera pengar. Att använda överskott att ge tillbaka på något sätt. Men man måste ta det i rätt takt, en bit i taget.