Fastator dras med enorma förluster – samtidigt som Motala väntar

Tomma lokaler, lägenheter som inte byggs, butiker som flyttar runt och ett Campus Motala som inte kommer igång. Allt hänger samman med en fastighetskoncern som dras med många hundra miljoner i förlust.

Gallerian är en av tre stora fastigheter som ägs av Fastator AB genom deras dotterbolag Point Properties. Frågan är vad som kommer att hända med fastigheterna då koncernen går men flera hundra miiljoner i förlust.

Gallerian är en av tre stora fastigheter som ägs av Fastator AB genom deras dotterbolag Point Properties. Frågan är vad som kommer att hända med fastigheterna då koncernen går men flera hundra miiljoner i förlust.

Foto: Mikael Grahn

Motala2024-12-30 09:00

Gallerian, Stadshotellet och Baltzarhuset. Tre stora fastigheter vid Stora Torget i Motala har samma ägare – fastighetskoncernen Fastator AB. En koncern som 2023 gick med drygt 900 miljoner i förlust. En koncern vars dotterbolag Point Properties redovisade drygt 200 miljoner minus.

Fastator har jobbat hårt för att rädda koncernen. För två år sedan stoppades ett köp av handelsfastigheter i Gävle, Falun, Umeå och Skellefteå. Förra året sålde de gallerior i Timrå och Örnsköldsvik och en butiksfastighet i Strömstad samt underbolag i koncernen. I år har omförhandling av stora lån varit fokus.

Men trots allt dras de med röda siffror. Koncernen visar minus 470 miljoner vid månadsskiftet september-oktober och de uppger att ”likviden i koncernen är mycket ansträngd”. Enkelt förklarat är det tunt med pengar i kassan och fortsätter de löpande utgifterna i år som förra året kan konkursen ligga nära.

Baltzarhuset

Uppgifter om att Åhléns ville nyöppna i Motala kom i mitten på oktober, via en artikel i EFN Ekonomikanalen. Reaktionerna blev positiva. Dock bekräftades nyheten varken av Åhléns egen kommunikationsavdelning eller Fastator och Point Properties. 

Ett drygt år innan, den 1 september 2023, slog Östenssons igen sin butik vid torget. Vd Anders Lindholm förklarade att de försökt att anpassa butiken efter kundunderlaget på alla sätt. Men att de helt enkelt inte hade råd att vara kvar.

undefined
Ingången till det som tidigare var Östenssons livsmedelsbutik och även trappan upp till Intersport är stängd och låst. Fönstren längs med gatan är dekorerade med Motalareklam, vilket Tillväxt Motala står bakom.

Redan månaden innan sade Magnus Åkesson, Point Properties, att de hade en lösning på gång för att fylla den stora lokalen i markplan. Han berättade om långtgående förhandlingar och det rörde sig om en nationell intressent, ett nytillskott i Motala.

– Men inget är klart förrän det är klart, konstaterade han.

Problemen med tomma lokaler är något som berör fastighetsbranschen i stort enligt Herman Donner lektor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska högskolan.

– Vissa fastighetsbolag har fått lite mer vakanser och även högre utgifter på grund av inflationen. Men oftast är det på finansieringssidan och högre finansieringskostnader som den stora påverkan finns på fastighetssektorn.

undefined
I Baltzarhuset, med sina stora glaspartier, finns flera tomma tomma lokaler. Det går rykten om både Åhléns och andra verksamheter men mer än så synns inte ännu.

Han förklarar att bolag som har stora lån med korta löptider påverkas direkt när räntorna stiger.

– Men refinansieringsrisken beror på var de har sina fastigheter och vilken typ. Det är lättare att låna för attraktiva fastigheter med stabila hyresgäster jämfört med fastigheter som anses var mindre attraktiva och i mindre attraktiva lägen, säger Donner.

Om Motala är attraktivt eller inte säger han inget om. Däremot är det klart att ett och ett halvt år efter att livsmedelsbutiken försvann har inga besked getts. Och i gamla Intersport, som stängde redan 2018 och som låg ovanpå Östenssons, är det lika tomt.

Gallerian

I Gallerian har nya hyresgäster kommit till, genom Linds Bageri, Cervera och Mer för fler. Och rösterna är positiva.

Vi tror på oss själva och har sett att det finns utrymme för oss, sa Magnus Olsson, ägare till Linds, i samband med deras start i april i år.

Vi trivdes jättebra i den lokalen vi hade innan. Men vi fick ett bra erbjudande som vi är så nöjda med, sa Fia Topal, Cervera, i september.

undefined
Sofia Topal berättar att de fick ett erbjudande som passade deras verksamhet och de känner sig välkomna in i Gallerian.
undefined
Philip Gustafsson, delägare i Mer för Fler, som öppnade för ett drygt år sedan i Gallerian säger att de är väldigt nöjda. "Så det finns förutsättningar för att vi är kvar en lång tid i Motala", säger han.

Vi är väldigt nöjda med vår Motalaetablering. Vi har blivit väl omhändertagna i Gallerian och vi tycker att fastighetsägaren är en bra hyresvärd. Och vi har mycket bra personal. Så det finns förutsättningar för att vi är kvar en lång tid i Motala, sa Philip Gustafsson, delägare till Mer för fler, i oktober och ett år efter deras start. 

Samtidigt står två stora lokaler, tidigare Lekia respektive Lindex, i källarvåningen tomma. Spekulationerna om vad det ska bli där har varit många. Men enligt Magnus Åkesson finns det en orsak till att det är tomt. För att kunna bygga om huset krävs att de gör förstärkningar i källaren och det är lättare att göra i tomma lokaler.

undefined
Tomma lokaler kostar inget men ger heller inga inkomster. Vad som ska hända med före detta Lindex och Lekia, i källaren på Gallerian, är ännu oklart.

För Point Properties vill förändra Gallerian från en fastighet med butiker och parkering till en fastighet med 140 lägenheter, butiker, livsmedel och samhällsservice. Eller som de själva beskriver det på sin hemsida: ”Över en natt hade den fula ankungen som ofta finns som betongkloss vid de flesta städers torg, här istället förvandlats till något som invånarna uttryckte glädje över”.

För det krävdes en ny detaljplan. Den överklagades visserligen men är godkänd och klar sedan juli 2022.

Vi har över 1000 intresseanmälningar på de här 140 lägenheterna. Vilket är ett gott betyg för Motala och Motalas centrala delar, att folk vill bo där, sa Magnus Åkesson ett år senare.

undefined
Visionen om 140 lägenheter på Gallerian har funnits med sedan Point Properties köpte fastigheten. Och Magnus Åkesson säger att intresset är stort för att få bo mitt i centrum.

Bostäder i centrum

Herman Donner pekar på att när det gäller ekonomin för fastighetsbolag spelar det också roll vilken typ av fastigheter de har.

– Bostäder är generellt låg risk därför att folk sällan flyttar medan kontor har ökad vakansgrad och har drabbats hårdare. Även handel, logistik och industri är mer konjunkturkänsligt än bostäder, säger han men understryker att väldigt mycket handlar om just läget.

Bostäder i centrum är viktigt. Det lyfter även Anders Lövgren, vd på Lövgrens fastigheter AB som har bostäder nära torget.

– Generellt sett tycker jag att det, i en stadskärna, är viktigt med bostäder. Det blir en efterfrågan, att folk vill bo centralt. Sen, för handeln är det väl bra att det blir en naturlig rörelse av folk.

Han tillägger att de har skapat så många lägenheter de kunnat i sina fastigheter i centrum.

undefined
Fastator och Point Properties har en godkänd detaljplan och byggrätt för tillbyggnad på Gallerian. Planen är cirka 140 hyreslägenheter men några byggkranar har inte synts till än.

Samtidigt halkar Motala efter när det gäller ökningen av fler boende i centrum. Enligt rapporten Cityindex Sverige, som Fastighetsägarna och Handelns Utredningsinstitut, HUI, gjort har Motala bara ökat med fem procent fler boende mitt i stan sedan 2005 jämfört med 17 procent i övriga tätorter i landet. 

Och för att öka kan fler bostäder vara en springande punkt. Herman Donner vill inte uttala sig om Motala speciellt men säger att nybyggnation generellt är lågt.

– Det kan man dra sina slutsatser ifrån. Men om det är ett bra läge så, någon gång kommer man bygga. Men de måste kunna bygga något som är värt mer än kostnaden att bygga.

Trots att det gått fem år sedan Point Properties beskrev förvandlingen av den fula ankungen och två år efter godkänd detaljplanen syns inga byggkranar. Och någon ansökan om bygglov finns inte heller. Orsaken? Höga räntor och en osäker världsmarknad enligt Åkesson.

Campus Motala och Stadshotellet

I många år har Motala kommun drömt om Campus Motala. Ett utbildningscentrum för vuxna med alla former av eftergymnasiala utbildningar. Självklart ska campus vara mitt i stan är det sagt. Vid Stora Torget och i Stadshotellet, den del som en gång var stadshus, med sin glittrande Änglasal som föreläsningslokal. Och får man tro den stora skylten vid torget planeras det för 300-400 studenter. Det väntas skapa både liv, rörelse och fördelar för handeln och restauranger.

undefined
Campus Motala står det på väggen bredvid den gamla ingången till Statt, eller stadshotellet. Men utöver skylten och informationstavlan finns ingen verksamhet i den del av fastigheten som Point Properties och kommunen räknar med ska bli undervisningslokaler för 300-400 studenter.

Sommaren 2023 skrev Motala kommun och Point Properties en avsiktsförklaring om Campus Motala. Point meddelade att de ville satsa 50 miljoner på lokalerna och målet var att de första studenterna skulle ta plats hösten 2024.

Motala kommun har flyttat fram startdatumet. Från hösten i år till någon gång under nästa år. Och senaste beskedet är våren 2026. I alla fall enligt Samverkan för Motalas budgetbesked, det politiska styret med moderater, sverigedemokrater och kristdemokrater.

Men ännu är det tyst och tomt. Inget hyreskontrakt finns och slutdatumet på avsiktsförklaringen har passerat.

undefined
Från Gallerians takparkering är utsikten över Stora torget med Stadshotellet, och det som ska bli Campus Motala, på ena sidan och Baltzarhuset på den andra, tillsammans med andra flera andra fastigheter som ägs av andra bolag.

Konkurs?

Fastator är tydliga med att de vill ”rädda” medelstora städers citykärnor där Motala är en. Men deras ekonomi skapar frågan om de kommer behöva sälja fastigheter istället. Om så är fallet kan en fastighet med en färdig detaljplan med rätt till bostadsbyggande ha en fördel enligt Donner. Men han återkommer till vikten av läget; attraktivt eller en plats där ingen vill bo.

Med tanke på koncernens jätteförluster. Vad händer om Fastator, och Point Properties, går i konkurs?

– Det beror ju på. Är det attraktiva lägen på fastigheterna så finns det säkert någon annan som vill köpa. Det som är, är väl att under den tiden som en försäljning tar och innan en ny ägare är på plats skulle det inte hända så mycket i fastigheterna. Men inte mer än så, säger Herman Donner.

Om Fastator kommer sälja eller om konkursen plötsligt är ett faktum finns i dagsläget inget svar på. Men Motala väntar på vad som ska hända i centrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!