Förändringar på gång på kommunens hvb-hem

Förändringar är på gång på hvb-hemmen. Det säger ansvarig chef som hoppas att stabiliteten på boendena snart ska öka.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-10-27 09:59

I början av september fick Eva Hulth, chef för kommunens hvb-hem, information från fackförbunden om brister i verksamheten. Hon säger att den bild som förmedlades liknar den som nu kommer från personalen.

– Därför har vi påbörjat åtgärder. Men det har varit ett förändringsarbete. Inte varit fullt ut som jag önskat. Det ska vi reparera nu. Om personalen inte känner sig hörd och sedd så beklagar jag det verkligen, säger hon.

Det har varit rörigt, det medger hon. Samtidigt förtydligar hon att även om det varit förändringar på chefssidan så har det hela tiden varit personer som varit kända i organisationen. Nu ligger fokus enligt Eva Hulth på att ordna ett nära chefsskap.

– Det finns handledningstider och tid med chefer. Sedan är frågan vad det finns för förväntningar. Men det är fokus på att cheferna ska finnas på plats, säger hon.

Att det varit tufft kan också kopplas till att man haft vakanta tjänster. Eftersom en del av den omställning som gjorts nu är färdig ska tjänsterna nu vara tillsatta vilket Eva Hulth hoppas ska öka stabiliteten.

– Vi har också fått signaler från facken om schemat och har sett över det redan nu. Ett problem är ju att det ligger jour insprängt i passet och då blir det många timmar. Men vi har också satt en gräns på antalet timmar tillsammans med facken, säger hon.

Facket Kommunal bekräftar bilden att det varit rörigt, men säger att man nu jobbar tillsammans för att lösa problemen. Såväl de som Eva Hulth reagerar skarpt på uppgifterna att personalen känner sig rädda för att göra anmälningar om brister i arbetsmiljön.

– Det är snarare tvärtom. Vi vill ju att man ska göra anmälningar. Om det är så att det saknas kunskaper om hur man gör anmälningar så måste vi jobba med det och göra genomgångar. Att göra anmälningar är jätteviktigt, säger hon och tillägger att man vill träffa facken för att diskutera detta vidare.

– Personalen är vårt larmsystem. Vi jobbar aktivt med riskbedömningar, men för att man ska kunna förbättra är det väldigt viktigt att händelser anmäls, inflikar socialnämndens ordförande Anne-Lie Liljedahl (S).

Vad gäller kritiken mot larmbolaget påpekar Eva Hulth att personalen vid allvariga lägen också ska larma polis. Man har dock haft en träff med larmföretaget för att diskutera de insatser som görs. Att personalen reagerar tycker dock Anne-Lie Liljedahl är bra.

– Det finns många delar i det här som väcker oro. Därför är det väldigt välkommet att personalen alltid reagerar och att de för fram hur situationen är, säger hon.

Fotnot: Larmföretaget har avböjt att kommentera och hänvisar till kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!