Föräldrarnas larm: Barnen är otrygga på förskolan

Hög personalomsättning på förskolan Parken uppges av föräldrar ha lett till barn som mår dåligt. Samtidigt trivs många, enligt ansvarig chef.

Personalomsättningen på förskolan Parken har varit ovanlig hög i perioder. Det uppges av föräldrar ha lett till utåtagerande barn som mår dåligt. Samtidigt menar Yvonne Larsen, verksamhetschef för förskolorna i Motala kommun, att många trivs på förskolan.

Personalomsättningen på förskolan Parken har varit ovanlig hög i perioder. Det uppges av föräldrar ha lett till utåtagerande barn som mår dåligt. Samtidigt menar Yvonne Larsen, verksamhetschef för förskolorna i Motala kommun, att många trivs på förskolan.

Foto: Agnes Ganestål

Motala2024-02-23 09:10

Enligt fackliga organisationer är det problem med bland annat arbetsbelastning och arbetsmiljö – och flera medarbetare ska under de senaste två åren valt att sluta.

– Förskolan Parken har i perioder haft en rörlighet gällande personal. Det är alltid en viss rörlighet på personal men här har det varit mer än en normal rörlighet, bekräftar Yvonne Larsen, verksamhetschef för förskolorna i Motala kommun.

undefined
Yvonne Larsen, verksamhetschef för förskolorna i Motala kommun, bekräftar att förskolan Parken i perioder har haft en rörlighet bland personalen.

Föräldrar beskriver att det har blivit något bättre sedan en extra medarbetare temporärt sattes in, men de upplever fortfarande brister.

– Personalen som jag träffar varje dag, som är ordinarie, är helt fantastiska och jätteduktiga på alla sätt och vis, men de får inte rätt förutsättningar. Det är för lite personal på för mycket barn och det är vikarier hela tiden, säger någon.

Barnet har själv, vid tider av frånvaro, uttryckt en önskan om att slippa gå tillbaka till förskolan, enligt föräldern. Dessutom har barnet visat ett nytt utåtagerande beteende.

Yvonne Larsen säger att hon inte kan kommentera enskilda fall. Hon delar inte bilden angående personalens situation och att de skulle vara för få.

– När personalomsättningen är rörlig tar det ett tag innan organisation och struktur sätter sig.

Vad tänker du om att det finns barn som uttryckt att de inte vill gå tillbaka till förskolan?

– Jag tänker att det är olyckligt och att det är olyckligt att det lyfts fram till media, säger hon och tillägger att hon hellre hade sett att vårdnadshavare tagit en direktkontakt med pedagoger och rektor.

undefined
En förälder berättar om sitt barn som har uttryckt en önskan om att slippa gå tillbaka till förskolan efter tider av frånvaro. Därtill ska barnet ha visat ett, för föräldern, nytt och utåtagerande beteende. (Personen på bilden är inte föräldern i fråga)

En annan förälder berättar om sitt barn som varit, och är, på dåligt humör i perioder. Till en början trodde föräldern att det rörde sig om en utvecklingsfas. Men efter samtal med andra föräldrar uppkom en annan insikt.

– Det var väldigt många som upplevde att deras barn för tillfället gick igenom en fas där de kände sig extremt otrygga, hade lite personlighetsförändringar och gick tillbaka i sin utveckling. På samma dagis.

Yvonne Larsen konstaterar att hon inte har detaljkunskap om varje enskilt barn och att hon heller inte ska kommentera enskilda barn.

– Det är ingenting som jag har fått till mig, men jag fråntar inte vårdnadshavare den känslan förstås.

Föräldern menar att vissa problem sträcker sig flera år tillbaka i tiden, men att situationen nu har eskalerat.

– Det har totalt fallerat under hösten, nu är det många barn som visar tydliga tecken på att de faktiskt mår jättedåligt.

undefined
Yvonne Larsen, verksamhetschef för förskolorna i Motala kommun, delar inte bilden av att personalen har fel förutsättningar och att det är för många barn på för få medarbetare. "När personalomsättningen är rörlig tar det ett tag innan organisation och struktur sätter sig", konstaterar hon.

Den höga personalomsättningen kan vara en del i barnens otrygghet, tror föräldern. Hen tror att det, under en tid framöver, behövs mer personal på förskolan.

– Nu vet de att barnen mår sämre, att det är ostadigt. När någonting fungerar sämre kommer inte sedvanlig personalstyrka räcka, utan då måste de gå in med extra.

Yvonne Larsen önskar en tillit till de ansvariga som jobbar med förskolornas bemanning.

– Det har funnits perioder där det har varit stabilt, men det har absolut eskalerat under hösten och därför har vi arbetat hårt med olika åtgärder.

De har bland annat omfördelat personal, tagit in specialpedagoger som stöd till den ordinarie personalen och arbetat med organisation och struktur.

Hon konstaterar att det kan finnas barn som upplever den höga personalomsättningen som otrygg, men att det samtidigt råder delade meningar om situationen på förskolan Parken.

– Det är inte alla vårdnadshavare som står bakom kritiken. Tvärtom har flera återkopplat och framfört en annan bild, att de är nöjda och trygga.

Enligt fackliga organisationer råder det problem med bland annat arbetsbelastning och arbetsmiljö på förskolan Parken – och flera medarbetare ska under de senaste två åren ha valt att lämna arbetsplatsen.
Enligt fackliga organisationer råder det problem med bland annat arbetsbelastning och arbetsmiljö på förskolan Parken – och flera medarbetare ska under de senaste två åren ha valt att lämna arbetsplatsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om