Elevernas föräldrar om förslaget: "Väldigt bakvänt"

"Skolan har goda skolresultat, trygghet och trivsel. Flytta fler barn hit istället för att lägga ner den", menar Österstads föräldrar om förslaget att lägga ner skolan.

Tobias Larsson, Alexandra Damberg, Johan Bergström och Sandra Ribbencrantz ser stykran i att ha sina barn i en mindre skola: "Det är en liten och trygg skola. Barnen trivs jättebra".

Tobias Larsson, Alexandra Damberg, Johan Bergström och Sandra Ribbencrantz ser stykran i att ha sina barn i en mindre skola: "Det är en liten och trygg skola. Barnen trivs jättebra".

Foto: Simon Billemar

Motala2022-07-11 12:16

Motala kommun har gjort en förstudie gällande skolorna Bergvalla, Dansäter, Fornåsa, Klockrike och Österstad. Uppdraget är att ta reda på hur dagens och framtidens behov i befintliga lokaler kan lösas samt vilka renoveringar och förändringar som behövs.

I juni blev förstudien klar och ett av förslagen som presenterades var att lägga ner Österstad Skola. Som anledning nämns bland annat att skolan har för få elever och att skolan saknar gymnastik-, slöjd- och matsal.

Förslaget innebär att Österstads elever i så fall flyttas till Fornåsa skola.

Nu motsätter sig föräldrar i Österstad förslaget.

Man menar att skolan är välfungerande; att trivseln bland eleverna är hög, att stämningen mellan elever, föräldrar och lärare är trygg och familjär samt att skolresultaten är goda.

Man reagerar även på att det inte finns någon färdig plan för Fornåsa skola, som haft problem med lokaler och enligt rapporten är i behov av renovering. Samtidigt är Österstad skola den enda av skolorna i rapporten som inte är i behov av renovering.

– Att ta den enda skolan som har gott om plats, som inte behöver renoveras, och som dessutom har bra studieresultat, och lägger ner den innan man ens har en plan för hur de nya skolorna i så fall ska anpassas. Det blir väldigt bakvänt, säger Tobias Larsson.

Tobias har samlat föräldrarna Alexandra Damberg, Johan Bergström och Sandra Ribbencrantz, som alla har barn på Österstad skola.

Överlag upplever de att förstudien innehåller felaktiga påståenden. Bland annat att skolans brist på gymnastik- och slöjdsal skulle göra elevernas skoldagar längre, eftersom de behöver pendla till andra skolor.

– Det stämmer inte. De resorna görs på rasterna, så det påverkar inte skoldagens längd. Ska de däremot börja åka skolskjuts varje morgon till Fornåsa, och hem igen, då blir det nog längre dagar för de allra flesta, säger Tobias.

– Det framstår som att det är synd om eleverna som behöver gå på Österstad skola. Men vi som har barn där tycker snarare att det är tvärtom. Det är en toppenbra skola. Dessutom ser vi styrkan i att det är en liten skola, med lite färre elever, säger Sandra Ribbencrantz, som själv jobbar i skolans värld. Hon fortsätter:

– Du har en helt annan möjlighet att utveckla eleverna när du har färre elever än när du har en jättestor klass.

Att skolan inte har någon matsal är inte heller något de upplever att deras barn lider av.

– I praktiken tycker barnen att det är skönt att sitta och äta i klassrummen. Det är lugnt och behagligt, säger Tobias.

Föräldrarna berättar också att skolan betyder mycket för Österstad som bygd.

– Det är det sista som finns kvar här. Busslinjerna är fruktansvärt glesa. Vi har inget affärsliv att prata om. Det är skolan vi har här, säger Johan Bergström.

Om ni föreställer er att skolan försvinner, hur skulle Österstad förändras?

– Det skulle inte alls bli samma sammanhållning. Skolan är ett nav som skapar en gemenskap. Om vi har aktiviteter så sluter nästan alla elevers föräldrar upp, och skolan har en stor roll i det. Det är en naturlig mötesplats när man bor så här, säger Sandra.

Har ni någon förståelse alls för förslaget?

– Det är jättebra att man tar ett helhetsgrepp på skolorna här omkring. Flera av lokalerna har problem och behöver ses över. Men förslaget att lägga ner just Österstad skola förstår jag inte alls. Börja med att laga det som är trasigt istället, det låter mer rimligt i mina öron, säger Tobias.

Som motförslag föreslår föräldrarna att öka upptagningsområdet för Österstad skola. Det skulle få fler elever till skolan, samtidigt som exempelvis Fornåsa skola, som enligt rapporten är trångbodd, skulle kunna avlastas, menar man.

– Det borde vara en ganska lätt lösning, säger Tobias, som själv egentligen bor utanför Österstads upptagningsområde, trots att han bara bor två kilometer från skolan.

– Många politiker pratar om att man ska "värna om landsbygden". Bara en sådan sak som att de minimerat bussavgångarna härifrån visar ju på att de inte värnar om landsbygden. Och nu ska de lägga ner skolan. Det går stick i stäv med vad de säger att de står för, säger Sandra.

Efter sommaren ska kommunen bjuda in till medborgardialoger i de orter som berörs av förslagen.

Föräldrarna hoppas att uppslutningen kommer vara hög.

– Alla föräldrar jag känner, som har barn i Österstad, tycker som vi. Så det tror jag, säger Tobias.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!