Serneke vill bygga nytt åt folkhögskola och museum

Bona folkhögskola och Motala industrimuseum föreslås få byta till nya lokaler inom gamla Motala Verkstad sedan Sernekekoncernen tagit över området. Men tidsperspektivet är oklart

Bona folkhögskola föreslås få nya lokaler. Den nuvarande platsen anses mer lämplig för bostäder.

Bona folkhögskola föreslås få nya lokaler. Den nuvarande platsen anses mer lämplig för bostäder.

Foto: Henrik Gedda

Motala2022-02-06 18:00

Det var vid ett digitalt möte i mitten av januari som Serneke närmare redogjorde för sina avsikter i den gamla industrimiljön. För såväl Bona folkhögskola som kommunens industrimuseum planeras flytt till nya lokaler, till nybyggnationer inne i Plåtverkstan.

Museets nuvarande läge behöver istället ge plats för ett nybyggt hotell. Och folkhögskolans läge utmed kanalen passar bättre för bostäder, menar Serneke. 

För folkhögskolan var den informationen en nyhet.

– Det här går egentligen inte kommentera innan vi fått mer på fötter.Vi har fått veta vi ska kallas till ett nytt möte under februari, säger rektor Anneli Dahlqvist.

Industrimuseets samlingar finns idag i en mindre verkstadslokal mellan Plåtverkstan och Lokverkstan. Motala kommuns kulturstrateg Karin Jerneld säger att kommunen däremot redan samtalar med Serneke. Hon är positiv till att museet kan få nya lokaler samtidigt som området för övrigt utvecklas.

– Med bostäder och planerade verksamheter, som Lokverkstan som eventlokal, blir det ju ett helt annat flöde till museet. Och då kan det bli mer tillgängligt, säger hon. (Idag håller museet bara öppet om somrarna, vår anm). 

Trots nya lokalmöjligheter ser dock kommunen inte längre någon anledning att förverkliga en tidigare idé om ett sammanhållet stadsmuseum.

– Nej, Charlottenborgs slott, rundradiomuseet och industrimuseet är så knutna till respektive plats att de gör sig bäst där de är, säger Karin Jerneld.

Bona folkhögskola har idag 250 elever. Men efter utveckling av digitala undervisningsmetoder utnyttjas lokalerna bara av 80-100 elever, uppskattar Anneli Dahlqvist. Personalen uppgår till 23, inte heller här är fulla styrkan på plats samtidigt.

– Vi behöver inte längre lika stora lokaler och nya bör i så fall också bli mer sammanhålla. Nu är det mycket trappor och korridorer att ta sig igenom, säger rektorn.

Anneli Dahlqvist och Karin Jerneld konstaterar båda att förverkligandet av respektive ny hemvist ligger obestämt långt bort i tid.

Sernekes ägare Ola Serneke har själv noterat ett antal frågor som måste besvaras innan det går att avgöra vad som är möjligt att bygga. Vad säger Länsstyrelsen? Vad tillåter en ny detaljplan? Hur mycket behöver saneras? Första prio för Serneke är också, enligt köpeavtalet med kommunen, att rusta och få igång aktiviteter i Lokverkstan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!