Följ med in i Platens nya lägenheter

Det dröjde inte länge förrän Bostadsstiftelsen Platens 33 nya lägenheter var uthyrda. Inflyttning sker först om några månader, men tidningen fick chansen till en smygtitt redan nu.

De tre nybyggda husen sedda från Drottninggatan.

De tre nybyggda husen sedda från Drottninggatan.

Foto: Per Erik Dufwenberg

Motala2017-08-15 16:45

Efter dryga året av arbete börjar det bli aktuellt med inflyttning i Bostadsstiftelsen Platens nya lägenheter på Redareplan i Motala. Totalt rör det sig om 33 lägenheter fördelade på tre hus, varav två är hopbyggda.

– Samtliga lägenheter var uthyrda redan i slutet på januari i år. För några år sedan var det svårt att hyra ut nya lägenheter i Motala, men nu är behovet enormt, berättar Mikael Fager, projektledare på Platens bygg- och teknikavdelning.

Huskropparna må vara identiska till formen, men på insidan skiljer de sig åt. Majoriteten av de 33 lägenheterna är treor, men det finns även ettor, tvåor och fyror.

– I och med att vi har blandade storlekar så blir det också per automatik stor variation på hyresgäster, säger Fager.

Några bokningsbara utrymmen såsom tvättstuga finns inte. Istället kommer tork- och tvättmaskin att installeras i badrummen.

– Husen har inga källare och överlag så är det ovanligt att bygga på det sättet idag, förklarar Fager.

Inuti byggnaderna så pågår färdigställandet för fullt, från entrén på bottenplan till förrådsutrymmet på vinden. Det är svårt att föreställa sig att människor ska bo här redan den 1 november, eller ens den 1 december som är inflyttningsdatumet för 11 av lägenheterna. Någon oro för att dra ut på tiden finns dock inte.

– Vi kommer att hålla tidsplanen. Det har varit tight i perioder, men idag finns det ingen tvekan om saken, säger Johan Persson, projektchef på bygg- och anläggningsföretaget Peab.

Inte för att allt har gått smidigt. Byggbranschen lider brist på arbetskraft och på det har sjukdom minskat styrkan ytterligare.

– De hantverkare vi haft på plats har verkligen fått bekänna färg, menar Persson.

I övrigt så har det handlat om ett standardprojekt, fortsätter Persson. Med undantag för vad som finns på taket alltså.

– Platen vill profilera sig miljövänligt och vi tror att solenergi är framtiden. Därför har vi satt solceller på taket, förklarar platschefen Fredrik Ernvin.

Som mest kommer solcellerna generera 15 kW. Det är nog för att förse husen med el för bland annat ventilation och pumpar, så kallad fastighetsel.

– Det är första gången vi gör ett försök med solenergi på det här sättet men vi har ansökt om bygglov för solceller på kontoret i hamnen också, säger Fager.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!