Insektsutredningen är klar – därifrån kom flugorna

Förbud på visst bekämpningsmedel kan ha varit en del av fluginvasionen i bostadsområden runt Svensk Plaståtervinning. Nu finns en handlingsplan.

Svensk Plaståtervinning bjöd in grannarna för att berätta både om undersökningen som gjorts kring fluginvasionen och även 
om sin handlingplan.

Svensk Plaståtervinning bjöd in grannarna för att berätta både om undersökningen som gjorts kring fluginvasionen och även om sin handlingplan.

Foto: Lillian Andersson

Motala2023-12-07 06:31

Ett 15-tal närboende kom till mötet som Svensk plaståtervinning bjudit in till. Ett möte med en huvudfråga – vad ska företaget göra för att råda bot på alla flugor?

Det har kommit in många klagomål till kommunen sedan anläggningen öppnade men aldrig så mycket som i år.

– Vi landade i att vi behövde ta in en extern konsult som kunde göra en utredning, sa Linnéa Granström, företagets klimat- och miljöstrateg. 

De ville både säkerställa om företaget var grunden till problemet och vad de kan göra i så fall. Konsultrapporten visade att det var samma sorts flugor på anläggningen som hos boende i området, vanlig husfluga.

– En fluga som trivs bäst i bebyggda områden, den förökar sig fort och gynnas av torrt och varmt väder, sa Granström och tillade att konsulten sökt möjliga källor.

– Men utifrån distanser till de boende som kommit in med klagomål var vi den närmsta punktkällan.

Försommarvärmen kan vara del i fluginvasionen men på Svensk plaståtervinning tror man sig se ytterligare en orsak.

– Det kemiska bekämpningsmedel som vi tidigare använt förbjöds och det råkade sammanfalla med att värmen kom. Vilket gjorde att vi stod utan medel i början på sommaren tills vår leverantör hittat en ersättning, sa Granström.

Det nya medlet sprutas inne i anläggningen.

– Första besprutningen gjorde vi på midsommarafton och sedan ett par gånger till under sommaren, sa Karin Petersson, operativ chef.

Några av grannarna sa att de märkt skillnad under någon vecka medan andra inte märkt något alls.

All verksamhet sker bakom stängda dörrar och att man har även satt luftslussar vid portarna för att flugorna inte ska kunna flyga ut. Men uppenbarligen har en och annan lyckats och därför har man också satt upp doftfällor utanför lokalerna, enligt Petersson. Men trots alla åtgärder har grannarna haft stora bekymmer.

Från företaget presenterades en handlingsplan. I den finns kemisk bekämpning, som visat sig vara det bästa. De kommer fortsätta med doftfällorna samt erbjuda grannarna bekämpningsutrustning under säsongen. En av grannarna kommenterade just doftfällorna.

– Vi har haft doftfällor men slutat med det. Framförallt för att de luktar så illa, samt att de är dyra, sa hon.

Parkerade lastbilar uppges också vara ett problem vilket Petersson kommenterade med att en del av dem inte var transporter till anläggningen, men att de har en dialog med markägaren till den mark där bilarna parkerar. Man har inte kunnat se att det är mycket flugor runt bilarna utan att det är först när materialet kommer in på själva anläggningen som flugorna kommer.

En del i handlingsplanen handlar om flugors naturliga fiender.

– Fler holkar för flugätande fåglar bland annat, sa Pettersson och tillade att de vill verka för att göra området angenämt för fåglar, fladdermöss, trollsländor och andra flugätande arter.

– Jag tycker det är skönt att se hur ni tänker, som detta med holkarna det hade inte jag någon aning om, sa en av de närvarande

Någon kommenterar också att plasten förvaras länge innan den transporteras till anläggningen vilket gör att det ges möjligheter för flugorna att lägga sina ägg.

– Vad hoppas ni med de här åtgärderna som ni planerar för, hur positiva kan vi vara. Vi kommer inte bli av med flugorna?, undrade någon.

– Nej, det kommer ni inte men det kommer i alla fall vara betydligt bättre än det varit i sommar, svarade Petersson.

Flera var uppenbart bekymrade.

– Det har ju inte varit de här problemen innan ni kom, det är det som är sorgligt för oss som bor i områdena. Det är ju halva året som vi har problemet, sa en kvinna.

– Man trivs inte längre i sitt eget hus, sa en man.

Medan vd Mattias Philipsson var noga med att de tar grannarnas åsikter och oro på allvar. 

– Vi kommer fortsätta att jobba med den här frågan och vi räknar också med att ha en fortsatt kontakt med er, det är värdefullt för oss, sa han och tillade att de gärna fick höra av sig om det blir bättre också.

– Annars är det svårt att veta om de åtgärder vi gör fungerar.

Med på mötet var även Andreas Johansson, miljöinspektör på kommunen, som lovade att följa upp företagets handlingsplan och åtgärder.

Lena Söderqvist och Peder Lund var två av de som var med på mötet.

Vad säger ni om det ni fått höra ikväll?

– Jag tycker det är jättebra att de försöker att åtgärda problemet och jag hoppas att det ska funka, sa Söderqvist.

– Det känns väl positivt att de försöker göra något och att det finns en åtgärdsplan, sa Lund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!