Om förbudet går igenom skulle det innebära att man inte avsiktligt får tillsätta mikroplaster i produkter på marknaden, under en övergångsfas på åtta år. I praktiken förbjuds inte användandet eller anläggandet av konstgräs, men om åtta år skulle inget nytt konstgräs med gummigranulat finnas att köpa.
Trots EU-direktivet, som ministerrådet ska fatta ett slutligt beslut om under sommaren, väljer Motala kommun att gå vidare med två konstgräsprojekt.
– Det som vi kan konstatera är att det i dag inte finns några alternativ som är fullvärdiga att spela på. Man har försökt i många kommuner med sand och olivkärnor och annat, och i nästan alla kommuner har man efter ett-två år gått tillbaka till gummigranulat, säger kommunalråd Mark Henriksson (M) och tillägger:
– Vi kommer att fortsätta våra projekt, men vi vet om att det kan bli så att vi 2031 behöver byta ut gummigranulatet mot en alternativ lösning.
Är det försvarbart att gå vidare, med vetskapen om att man eventuellt kommer att landa i ett förbud?
– Ja, det tycker jag absolut. I och med den mängd konstgräsplaner som finns i Europa, som berörs, tror jag att man kommer att hitta en lösning. Det finns något material som är halvvägs nu, men som är dyrt. När alla behöver fylla upp sina konstgräsplaner kommer det att bli en helt annan prisbild. Jag tror att problemet är löst 2031.
Mark Henriksson framhåller att en konstgräsplan dessutom har en livscykel på sex-åtta år, beroende på hur frekvent den används, innan granulatet behöver bytas ut. Det gör att Motala kommun hinner både anlägga och använda de planerade konstgräsplanerna i sex-åtta år innan det eventuella förbudet träder i kraft.
Naturskyddsföreningen menar att det finns många ämnen i gummigranulat som inte är undersökta och att flera av de undersökta ämnena har visat sig vara både cancerogena och hormonstörande.
– Jag vet inte hur evidensen ser ut i det och om det finns några undersökningar som visar det, så det är svårt för mig att kommentera här och nu, säger Mark Henriksson.
Han framhåller att det viktigaste för kommunen i dagsläget är att förebygga spridningen av gummigranulat.
– Vi lägger stor vikt vid att säkerställa att man har bra granulatfällor i anslutning så att materialet inte ska spridas, för det man kan konstatera är det största problemet är den mänskliga faktorn och att man tar med sig granulat ut. Därför bygger vi raster där granulatet ska falla i som vi kan ta upp och återanvända.