Fler vaccinerar sig mot fästingsmitta

240 vaccinerade på fyra timmar. Det går undan när fästingbussens personal är i farten.

Jonna Gustafsson passade på att ta en påfyllnadsdos av TBE-vaccinet. "Vi har märkt av en ökning av vaccinationer", säger sjuksköterska Tove Mouritsen.

Jonna Gustafsson passade på att ta en påfyllnadsdos av TBE-vaccinet. "Vi har märkt av en ökning av vaccinationer", säger sjuksköterska Tove Mouritsen.

Foto: Maria Biamont

Motala2016-05-22 17:30

Nu är det fästingsäsong igen.

En som tar fajten mot krypen är Tove Mouritsen, sjuksköterska på vaccinationsmottagningen Glömstapoolen i Stockholm. Hon och en kollega åker just nu runt i delar av landet med husbil för att vaccinera folk mot TBE, fästingöverförd hjärninflammation.

– Vaccinet har funnits i 40 år, så det är inget nytt. Däremot tar det lite tid för folk att förstå att det är viktigt, ofta tills det drabbar en själv eller någon man känner, säger hon.

Mycket jobb blir det. Under söndagen stannade den rullande drop in-mottagningen till utanför Ica Maxi i Motala, där bland andra Jonna Gustafsson passade på att ta en påfyllnadsdos. Första gången hon vaccinerade sig var 2005.

– Inte så farligt, men det är alltid lite obehagligt att ta sprutor, säger hon.

Boende strax utanför Motala och med en katt som drar med sig fästingar in i huset är det självklart för henne att vaccinera sig.

– Dessutom fick en bekant TBE eller någon annan fästingsjukdom. Han är fortfarande inte helt återställd, säger hon.

Att se människor i sin närhet insjukna blir ofta en väckarklocka, berättar Tove Mouritsen. När antalet TBE-smittade ökar blir det också mer intressant att skydda sig.

– Vi har märkt en ökning av vaccinationer under de senaste åren. Förra helgen var vi i Örebro och hade 240 personer på fyra timmar, säger Tove Mouritsen.

Enligt Region Östergötland har TBE-smitta konstaterats på spridda platser i länet, de flesta i trakterna kring Omberg, Motala, Linköping, Kisa, Åtvidaberg och Rejmyre.

Fästingar

Flera sjukdomar kan spridas med fästingar, vanligast i Sverige är borrelia och TBE.

TBE orsakas av ett virus och det går att vaccinera sig mot smittan. Borrelia orsakas av en bakterie och kan behandlas med antibiotika.

Om du hittar en fästing på kroppen ska du ta bort den så fort som möjligt. Risken för smittämnen ökar ju längre tid djuret får sitta kvar.

Fästingsäsongen brukar räknas från mars till november.

Det är vanligt att få en mindre rodnad runt ett färskt fästingbett. Kontakta vårdcentral om rodnaden är kvar efter en vecka. Om du en tid efter fästingbett får feber, huvudvärk, känner dig illamående, är ovanligt trött, har muskelvärk eller får ansiktsförlamning ska du också kontakta vårdcentralen.

Källa: Region Östergötland/1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om