– Ekparken är ett pilotprojekt för att kolla det här. Ser vi att det faller väl ut och ger resultat kan fler förskolor få skyltar, säger Mirja Karlsson, säkerhetssamordnare vid Motala kommun.
Hon tillägger att det är verksamheterna själva som äger frågan och kan fatta beslut om att förbjuda obehöriga på förskolans område.
– Det beror lite på om man vill att allmänheten ska ha tillträde till gården, att föräldrar ska kunna gå dit och gunga med sina barn. Det är inte det vi vill få bort, utan personer som förstör och inte sköter sig, säger Mirja Karlsson.
Förskolan Ekparken har haft problem med skadegörelse under lång tid och olika åtgärder har vidtagits.
– Vi började redan förra året med att sätta in till exempel extra bevakning av väktare. Vi har haft fältare där, för att fånga upp ungdomar. Det blev som ett tillhåll, en fritidsgård, på baksidan av förskolans inhägnad, säger Mirja Karlsson.
Hon fortsätter:
– Det är inget problem om man sköter sig, men här skräpade man ned och förstörde. Det har hittats inbrottsverktyg gömda, krossat glas och fimpar som gjorde att personalen och barnen blev hindrade i att kunna nyttja utomhusmiljön. Man var tvungen att städa varje morgon.
När problemen nyligen eskalerade började förskolan och kommunen att titta på ytterligare åtgärder. Det landade i informationsskyltar om att obehöriga inte får vistas på gården. Vad de har för effekt återstår att se.
– Bara för att man sätter upp skyltar så hindrar det inte att man besöker inhägnaden men det är ett verktyg till för att vi ska kunna till exempel avhysa personer för olaga intrång, säger Mirja Karlsson.
Vad innebär skyltarna rent konkret?
– Om en väktare ser personer inne på området kommer de muntligen att meddelas att här får man tyvärr inte vara och att det finns skyltar som säger det. Vägrar man det så kan man tillkalla polis, då är det olaga intrång eftersom man inte har rätt att vara där.
Lösningen behöver inte vara permanent, menar hon. Har den önskad effekt kan skyltarna tas ned.
– Märker vi att det inte är ett problem längre kan man plocka bort dem och tillåta att allmänheten kan komma in igen. I dag är det tyvärr så att föräldrar inte vågar gå dit med sina barn för att det är bekymmer, säger Mirja Karlsson.
Den som har begått olaga intrång döms till böter. Är brottet grovt döms till fängelse i högst två år.