Beslutet: Skyddsutrustning köps in till verksamheten

Förskolan ska köpa in skyddsutrustning. Beslutet är taget för att stilla oron i verksamheten.

Nu införs skyddsutrustning i förskolan.

Nu införs skyddsutrustning i förskolan.

Foto: MVT arkiv, Johan Nilsson/TT

Motala2020-12-10 20:00

Skyddsombud i Bergs kommun gick till Arbetsmiljöverket för att få igenom skyddsutrustning i förskolan. Myndigheten gick på fackets linje och beslutade att skydd ska finnas tillgängliga om ett barn hastigt insjuknar under dagen. Enligt verkets föreläggande gällde beslutet bara den aktuella förskolan, men runt om i landet har frågan väckts. Så även i Motala kommun.

Efter överläggningar med berörda fackförbund har kommunen här nu beslutat att två uppsättningar munskydd, visir, skyddsförkläden och skyddshandskar ska finnas tillgängligt på varje förskola. Är förskolan stor kan det behövas fler set.

– Vi har haft samverkan med facken och kommit fram till att om det här kan skapa trygghet och skingra någon oro så ska det införas. Men det ska bara användas om ett barn hastigt insjuknar, säger bildningschef Per-Arne Sterner.

Han påpekar att Folkhälsomyndigheten varit tydliga med att små barn inte är smittdrivande. Men enligt verksamhetschef Yvonne Larsen finns en oro bland personalen vad gäller smitta.

– Så är det ju i övriga samhället också, men det måste vi hantera och ha respekt för. Det här är ett sätt att tillmötesgå den oron och att försöka skapa arbetsro, säger hon.

Skyddsutrustningen ska användas om ett barn blir sjuk och i väntan på förälder. Innan den tas fram ska man överväga andra lösningar, som att vänta utomhus eller i ett enskilt rum. Skyddsutrustningen ska vara en sista åtgärd.

Hur ser ni på risken att små barn blir rädda när personalen kommer in i skyddutrustning?

– Det har vi inte haft med i beräkningen. Utrustningen ska ju finnas just för att man ändå ska kunna vara nära och trösta ett barn som är ledset. Vi har sett en större risk att man annars inte ska kunna komma nära och trösta. Och vi har duktiga pedagoger så de kan nog hitta en lösning för en sådan rädsla, säger Per-Arne Sterner.

Skyddsutrustningen ska nu köpas in. Samtidigt genomförs riskbedömningar och det införs rutiner för hur utrustningen ska hanteras och personalen ska få utbildning i att använda den. När den finns på plats vet man därför inte helt, men enligt Yvonne Larsen är önskemålet så snart som möjligt.

– Sedan gäller det här en period fram till den 24 januari. Därefter ska beslutet omprövas utifrån hur behovet ser ut. Det här är en åtgärd som görs specifikt för situationen med covid-19 och därför ska beslutet återkommande omprövas, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!