Fildelare fick villkorlig dom

En 25-årig kvinna från Motala fälls för att på sin persondator ha haft programvaran Direct Connect (DC) installerad.

STOCKHOLM  20110829
E-handeln omsätter miljardbelopp, och kurvorna pekar bara uppåt. Klädbranschen växer på nätet. 2010 omsatte e-handeln av skor och kläder 5,5 miljarder kronor.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

STOCKHOLM 20110829 E-handeln omsätter miljardbelopp, och kurvorna pekar bara uppåt. Klädbranschen växer på nätet. 2010 omsatte e-handeln av skor och kläder 5,5 miljarder kronor. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Motala2012-09-14 14:09

Programmet innebar att hennes dator fungerade som en DC-hubb. Hubben möjliggjorde för andra datorer, så kallade klienter, att ansluta sig till den och på så sätt dela ut filer till varandra.

Kvinnan förklarade under rättegången dels att hon hade tagit emot programmet via en chatt, dels att hade saknat kännedom om möjligheten att genom programmet sprida upphovsrättsligt material.

Men den tekniska bevisningen talar emot hennes version. Av domen framgår att i de flesta fall hubb-innehavarna kräver av användarna att filer måste tillhandahållas i en viss omfattning för att de ska få ansluta sig.

I 25-åringens fall var kravet att dela ut minst 3 GB. Utredningen visade också att hennes hubb har varit öppet sökbar i hubblistor på internet.

I princip kunde vem som helst ansluta sig som användare, förutsatt att personen delade med sig av filer om en viss storlek.

Hubben hade ett stort antal användare, det var alltså inte fråga om en helt sluten eller liten krets, skriver tingsrätten.

Enbart under den 10 och 11 juli 2009 tillgängliggjorde fem användare av hubben hela 26 200 ljudupptagningar med upphovsrättsskydd.

Tingsrätten anser att 25-åringen underlättade och främjade "huvudbrottet". För att dömas för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen behöver den misstänkte inte i detalj ha känt till hur många och vilka filer som gjorts tillgängliga.

Det är tillräckligt att man känt till de omständigheter som utgör rekvisiten för upphovsrättsintrång, det vill säga att användarna av hubben olovligen tillgängliggjorde upphovsrättsligt skyddat material vid den aktuella tiden.

Utredningen i övrigt talar även med styrka för att 25-åringen varit medveten om hubbens funktion, samt att hon också varit en aktiv fildelare.

Tingsrätten väljer att döma kvinnan, som inte förekommer tidigare i belastningsregistret, till villkorlig dom och 60 dagsböter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!