En regnig eftermiddag i januari. Sommaren känns inte särskilt nära, men hemma hos Lisbeth Richardson träffas eldsjälarna bakom ”Rent och snyggt i Varamon - en vision”. Vi ska prata om sommarsäsongen, eller närmare bestämt deras förslag på vad som kan förbättras.
Alla tre, Lisbeth Richardsson, Barbro Leijonmarck Lindberg och Ann-Sofi Schelin – som anslöt till gruppen i våras – bor i Varamon. Som Lisbeth själv uttrycker det, är de ”ute på golvet”, och ser vad som behöver göras, och vad som kan förbättras.
De har fem förslag på åtgärder som de tror skulle förbättra miljön.
Till att börja med vill de att de numrerade sopkärlen förbättras eller byts ut. Under högsäsongen fungerar de dåligt och räcker inte till, menar de. Bland annat blir de fulla för fort och påsar med badgästernas skräp går inte alltid genom luckan.
Innanför luckan på de numrerade kärlen hänger två sopsäckar. Därmed utnyttjas inte hela ytan innanför. Lisbeth, Barbro och Ann-Sofi tycker att det vore bättre om kommunen ställde in kärl som täcker hela insidan, att luckorna göras större, och man gör ingångar på bägge sidor.
När badgäster kommer med fyllda skräppåsar som inte går genom luckan ställs de istället ofta bredvid kärlen. Sedan ställer fler personer sitt skräp bredvid, för att de tror att det är fullt inuti.
– Sen har fåglarna kalas. Folk har knutit ihop påsarna, men fåglarna river upp det. Sen är det överallt. Det ser ut ibland så det är sanslöst, säger Barbro.
Har sopsäckarna sen inte satts upp ordentligt eller åkt ner kan skräpet åka in och hamna huller om buller.
– Det är inte roligt att se de som får skyffla ut skiten. Blöjor och meloner – jag undrar vad ett skyddsombud skulle säga, säger Lisbeth.
Gänget har också funderat på det här med pantburkar, det borde finnas någon slags insamling vid stranden.
– Där måste kommunen tänka ett steg till av miljöskäl. Det går åt 95 procent mindre energi när man gör nya produkter av återvunnen aluminium, än när man gör produkter av ny aluminium, säger Lisbeth.
–På en sommardag lägger väldigt många pantburkar i soptunnan. Jag tror inte att man är lika noggrann när man åker till stranden, säger Ann-Sofi.
Det tredje förslaget rör toaletterna. De som finns räcker inte till under högsäsong, menar de.
– Tänkt dig 10-15 000 personer – hur många toaletter är det? Man måste kunna ha så att det täcker väsentligt mycket mer än det gör idag. Någonstans hamnar det, säger Barbro, och tillägger att det ibland ”blir varmt i vattnet”.
Istället föreslår de en tillfällig lösning.
– Vid högtryck, ut med bajamajor, säger Lisbeth.
– Sen har vi framfört önskemål om att utöka ytan kring grillplatserna. Kommunen har gjort grillplatser som är jättebra. Det är bara det att det inte räcker. Många har med sig egna grillar, då kan de ställa sig på den ytan. Idag ställer de sig i gräset för det finns ingen plats, säger Barbro.
Sista punken på önskelistan är kärl för cigaretter och snus, som exempelvis skulle kunna stå vid gångvägarna in till stranden.
– Det finns folk som har en vilja att inte röka på stranden. Samtidigt skulle askkoppen bli en påminnelse, ”där kan jag lägga mitt snus, eller tuggummi sen”, säger Lisbeth.
– Idag stoppar de fimparna i sanden. Sen sitter barnen och leker, säger Barbro.
– Tänk när vi får de här grejerna. Sen behöver vi inte gå mer, säger Lisbeth.
– Sen är vi arbetslösa. Då får vi hitta på något nytt, skrattar Barbro.