Klor används som rening i bassängvattnet. Väl ute i bassängen är det så utspätt att det inte utgör någon fara, men i mer koncentrerad form är ämnet rejält frätande och kan orsaka svåra skador om man får det på kroppen. Får man det i ögonen kan man bli blind och i koncentrerad form kan det även vara farligt för lungorna vid inandning.
I Motalas simhall har man tillverkat eget klor av salter, en ofarlig process för personalen. Men sedan årsskiftet är kloranläggningen sönder vilket lett till att personalen nu själva får blanda natriumhypoklorit från dunkar. Med tanke på att klor är frätande finns ett regelverk om att de ska bära skyddsutrustning i form av stövlar, regnkläder, handskar och skyddsglasögon.
- Det låter som rimligt skydd, men jag skulle nog fundera på om man inte ska skydda andningsvägarna också, säger Jonas Åhman, enhetschef på Arbetsmiljöverket.
Dröjt flera månader
Hur skyddet ska se ut bör framgå i den riskbedömning som verksamheten ska göra direkt när klorhanteringen förändras. I riskbedömningen ska tydligt framkomma vilka risker som finns med hanteringen och hur dessa ska minimeras. Men någon sådan har inte gjorts trots att det gått flera månader.
- Nej, vi har inte gjort det. Det är möjligt att vi skulle ha gjort det, men man kan inte göra riskbedömningar på allting, säger anläggningschef Thomas Martinsson som är ansvarig för arbetsmiljön i simhallen.
Fackets huvudskyddsombud ska delges riskbedömningen, men på Kommunal kände man inte ens till att kloranläggningen gått sönder.
- Om jag var dem skulle jag ta tag i det här omgående. Annars tar man inte sitt arbetsmiljöansvar som man ska enligt lagen, säger Rose-Marie Fransson på fackförbundet.
"Hade aldrig godkänts"
På Arbetsmiljöverket menar man dock att det inte räcker med en riskbedömning.
- Det är klart att ett system kan gå sönder och att det då kan krävas en temporär lösning, men det måste ju finnas en åtgärdsplan så att man får bort den här hanteringen. I ett nytt badhus hade man aldrig godkänt en sådan hantering, säger Jonas Åhman.
Han förklarar att kommunen måste hitta en fungerande, permanent lösning inom en rimlig tid, annars bryter man mot lagen.
I Motala pågår diskussionen om hur problemen ska lösas, men i dagsläget kan tidningen inte få några svar på när en lösning kan vara på plats.