Personalen vid budget- och skuldrådgivningen i Motala ser en liten ökning av antalet telefonsamtal från invånarna, men de tror att en stor efterfrågan på hjälp väntar runt hörnet.
– Det är en förskjutning av allting nu, hela samhället är dämpat. Man går inte ut och handlar och många håller igen och tar av sin buffert så länge det går, säger budget- och skuldrådgivare Britt-Marie Glaad.
Verksamhetens uppdrag är att hjälpa människor med att se över sin budget, ge råd och tips, men också, i tuffare fall, förbereda inför en eventuell skuldsanering. Det är något som i så fall beviljas av Kronofogden och pågår under en femårsperiod.
– Vi kan aldrig garantera en skuldsanering, poängterar kollegan Siréne Malmström.
Britt-Marie Glaad berättar att Kronofogdemyndigheten i dag hanterar många sökanden i åldrarna 18-25 år, som inte är berättigade skuldsanering.
Även i Motala har budget- och skuldrådgivarna noterat en efterfrågan på hjälp från unga vuxna.
– Under våren såg vi många yngre, under 25 år, som ville ha en "quick fix" och bli av med sina skulder snabbt, säger Siréne Malmström.
Men ofta handlar det om en lång process, som kräver ansträngning från den enskilda individen. Och att lösa skulder med lån är något som alla avråds ifrån bestämt.
Till Motalakontoret vänder sig människor i alla åldrar. En period var det äldre kvinnor som hörde av sig, kvinnor som blivit änkor och som aldrig har förvärvsarbetat eller haft ett eget sparande. Eter att maken plötsligt avlidit hamnade de i en ny, svår situation.
Hur mår de som kontaktar er?
– Om det är nytt, att man faller här och nu, då mår man dåligt, säger Britt-Marie Glaad.
Människor som däremot hamnat i skuldsituationer tidigare, förklarar hon, har mer förlikat sig med det.
– De anpassar sig.
Kan alla hamna i en ekonomiskt tuff situation?
– Ja, och särskilt nu i de här utsatta tiderna. Det är lätt att få försenad a- kassa. Försäkringskassan kanske inte betalar ut som man hade tänkt sig och det blir försenade inkomster. Så alla kan hamna i en svår situation.
Något som personalen också framhåller, som en fara i dag, är det kontantlösa samhället.
– Det är lätt att tappa kontrollen när man inte ser att det försvinner från plånboken. Har man kontanter ser man när pengarna börjar ta slut. Det gör man inte med ett kort. Det ser lika fullt ut hela tiden, säger Britt-Marie Glaad.