Skräpdykaren: "Det tar aldrig slut"

Albin Kälvesten och hans pappa Bertil Kada blev inspirerade av skräpplockaren Mattias Richardsson, som dyker i Motalaviken. Nu har de själva börjat dyka efter skräp på Vätterns botten.

Albin Kälvesten och i bakgrunden syns Mattias Richardssons bräda och hans fötter.

Albin Kälvesten och i bakgrunden syns Mattias Richardssons bräda och hans fötter.

Foto: Andreas Ekström

Motala2021-08-18 20:05

– Jag har hittat en flaska som är från 1911 och de här gamla flaskorna är handblåsta så varje flaska är helt unik. Står det ett Å på flaskan så vet man att den är från Årjängs bryggeri exempelvis, säger skräpdykaren Albin Kälvesten. 

Att leta efter saker och ting som är gömda är något som Albin Kälvesten alltid har tyckt om. Utöver att plocka skräp på botten i Motala ström och Vättern så magnetfiskar han. Han har även givit sig ut med en metalldetektor. 

– Jag har alltid gillat att leta efter grejer, jag har använt mig av metalldetektor, lite åt skattjakthållet. Jag tycker att det är kul, sedan har jag också alltid tyckt om att snorkla, säger han. 

Det var efter mötet med Mattias Richardsson, som vi rapporterat om tidigare, som Albin och hans pappa Bertil Kada bestämde sig för att hänga med ut och plocka skräp. Skräpdykningen gav mersmak och sedan dess har de varit ute ett par gånger varje vecka och tanken är att de ska fortsätta så länge som temperaturen i vattnet tillåter. 

– Vi är ute och dyker tre gånger i veckan sedan en månad tillbaka och det känns bra. Det är väldigt tillfredsställande att rensa bort saker. Även om det aldrig tar slut, säger Albin.

– Vi har ju gått mycket på strandpromenaden här i stan och sett skräpet. Det ser jäkligt träligt ut, så det är skönt att städa upp lite. Man känner sig lite nöjd efter att man har gjort en insats, säger Bertil Kada. 

Mattias Richardsson, är med och dyker under måndagskvällen tillsammans med Albin och Bertil. Han har med sig sin bräda som är fullbelamrad med gamla flaskor och han är nöjd över att ha sällskap. 

– Det känns jättebra att ha sällskap. Det blir en social grej också samtidigt som vi är fler som hjälps åt och städar sjön, säger han. 

Det som skräpdykarna framförallt hittar är glasflaskor och vissa av dem är väldigt gamla, över hundra år. Majoriteten av det som plockas upp går till återvinningen men en del flaskor sparas också. Bertil berättar att han framförallt är förtjust i lite äldre coca colaflaskor medan Albin föredrar de lite mer udda flaskorna. 

– Den konstigaste flaskan som jag hittat var nog den som det stod arsenikvatten på, men jag tror att folk använde det som medicin förr i tiden, säger Albin. Bertil Kada fyller i: 

– Jag hade inte druckit vattnet i den där flaskan i alla fall, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!