Trädgården ser lite naken ut, som om någon varit lite för ivrig med ansningen av häckar, blommor och buskar. Ändå så känns allt ovanligt levande, här på en bakgård i tätorten Motala.
– Jag och min son såg ett nyhetsinslag om en grisbonde som var tvungen att slakta sina djur. Det var hjärteskärande att förklara vad slakt innebär, men ännu värre att behöva förklara varför köttet inte ens blir till mat, berättar Malin Fyrberg.
Fem får, eller två tackor och tre dilamm för att vara exakt, följer piggt efter den som för stunden ser ut att hålla i något ätbart. Just nu är det Fredrik Lantz, som precis plockat bigarråer från ett träd med totalrensade lägsta grenar. Malin följer i sin tur efter fåren med spade och hink i syfte att hålla trädgården ren från de värsta mockorna.
– Vi hade inte förstått vilken kris det är för lantbrukarna. Det är värre än folk kan tänka sig, djur slaktas och köttet slängs, säger Fredrik.
Han är yrkeschaufför och beskriver hur antalet slakbilar på vägarna skjutit i höjden. Förbannat tragiskt, fortsätter han.
– Då kände vi att även om vi inte kan göra mycket, så ville vi göra något.
Det dröjde inte länge förrän Malin hade läst in sig på allt vad regler och bestämmelser heter. Så snart hon var säker på att får var tillåtna på en tomt i stadsmiljö gjorde hon ett inlägg i Foderakuten 2018 på Facebook.
– Där kom jag i kontakt med Michaela Zetterstrand. Hon förklarade att hon hade 15 hungriga får som var några dagar ifrån slakt, berättar Malin.
Av dessa 15 kunde bara fem komma till Malin och Fredrik, mer räckte inte deras trädgård till.
– När fåren kom hit började de äta direkt, efter att deras ägare kontrollerat så inga giftiga växter fanns såklart. Först efteråt hann fåren bli fundersamma.
Inledningsvis så fanns det lite oro i den lilla flocken. De fem fåren, som alla är nära släkt, hade aldrig varit ifrån resten av familjen.
– Nu verkar de trivas och bräker inte så mycket. Det enda vi behöver göra är att ge dem vatten och daglig tillsyn, annars sköter de sig själva, säger Fredrik.
Visst, deras trädgård ligger helt i fårens nåd.
– Men att mata och klappa dem känns helt fantastiskt, speciellt när man tänker på att de inte behöver nödslaktas.
Nu hoppas familjen på att fler ska vilja erbjuda det som erbjudas kan.
– För att ha får på trädgården krävs en inhägnad, men allt är av värde. Har ni ett träd som ska huggas ner, låt en bonde hämta löven!