Falsk brandman fick jobb i Motala

Mannen fick jobb som brandman i Motala – men diplom och intyg var falska. Nu är han polisanmäld. "Jätteallvarligt", säger räddningschefen.

Anders Sigfridsson, chef för räddningstjänsten i Motala.

Anders Sigfridsson, chef för räddningstjänsten i Motala.

Foto: Rita Furbring

Motala2018-07-17 12:30

Det var i våras som räddningstjänsten i Motala kontaktades av den misstänkte. Enligt räddningschef Anders Sigfridsson uppgav mannen att han både hade gått en brandmannautbildning och arbetat i ett annat nordiskt land. Nu sade han sig ha varit i kontakt med Arbetsförmedlingen och var intresserad av arbetspraktik.

– Han visade upp utbildningsdiplom och även intyg från förra arbetsgivaren. Allt såg okej ut, säger räddningschefen.

Arbetspraktiken påbörjades i maj och mannen var med vid vissa introduktionstillfällen i samband med att semestervikarier och ordinarie brandmän skulle anställas. Han genomgick alla tester och läkarundersökning.

Men det var någonting som inte stämde.

– Av olika anledningar började vi fatta misstanke om att allt inte stod rätt till. Via kontakter kunde vi konstatera att dokumenten var förfalskade.

I början av juli valde ledningen att konfrontera den misstänkte. Då hade mannen lyckats avancera till timanställd och hunnit jobba några pass som brandman.

– Jag kan inte gå in på hans förklaring mer än att han förnekar. Ord står mot ord men vi är säkra på att handlingarna är förfalskade. Till exempel finns inte den utbildning som han påstod sig ha gått.

Mannen är nu avstängd och polisanmäld för bedrägeri.

– Det är jätteallvarligt. Det här har inneburit en risk för honom själv, kollegor och de personer som vi ska hjälpa, säger Anders Sigfridsson.

Varför kollades han inte upp mer noggrant?

– Hade han sökt jobb som brandman hade det gjorts men nu rörde det sig om arbetspraktik från början.

– Jag har aldrig varit med om någonting liknande, att utbildningsdiplom inte stämmer. Hade det gällt Sverige hade det förmodligen varit mycket enklare att se att det inte stämde.

Lämnade han referenser?

– Han lämnade två namn men utan telefonnummer, bara mejladresser.

Kollade ni dem?

– Nej. Det är alltid lätt att vara efterklok, det såg okej ut.

Höll han jämna steg med andra anställda?

– Inte i alla lägen, han gjorde en del misstag.

– Samtidigt måste personen ha någon form av erfarenhet av räddningstjänst någonstans, annars kan man inte prata på det sättet som han gjorde. Han var vältalig och kunde ge sken av att allt stämde.

Vad har du lärt dig av det här?

– Det är en tråkig läxa. De flesta av oss litar ju på varandra, man förutsätter att intyg och det människor säger stämmer. Tyvärr måste man ibland kolla extra noga.

– Det är också en lärdom som vi kan sprida till andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!