Få elever ger underskott - så vill man lösa problemen

Vissa yrkesprogram har få sökande. Få elever gör det svårt att få ihop ekonomin. Nu vill bildningschefen se över resursfördelningen.

Att få elever vill studera till elektriker gör att el- och energiprogrammet har det tufft ekonomiskt.

Att få elever vill studera till elektriker gör att el- och energiprogrammet har det tufft ekonomiskt.

Foto: HENRIK WITT / TT

Motala2021-03-22 20:00

Niornas första sökomgång till gymnasiet är genomförd. Programmen el, hotell och turism samt industri har än så länge få sökande. Få elever gör att utbildningarna har svårt att få ihop ekonomin. I bildningsnämndens årsredovisning konstateras också att ett antal yrkesutbildningar på Carlsund har ekonomiska underskott.

– Man håller på att se över gymnasieskolan som helhet, hur man bäst ska organisera sig på båda skolorna, säger bildningschef Per-Arne Sterner.

Han menar dock att problemet inte enbart handlar om få sökande elever. Politisk finns beslut om att ha kvar de utbildningar som man har i dag, det beslutades på bildningsnämndens marsmöte. Därmed menar Per-Arne Sterner att man måste titta på hur pengarna fördelas.

– Om det kostar en halv miljon att starta ett program så blir den kostnaden per elev lägre om man har fler elever, men kostnaden är ju totalt detsamma. Nu har man sagt att vi ska ha de program som vi har och då behöver man ge de programmen de ekonomiska förutsättningar som de behöver, säger han.

Därför anser Per-Arne Sterner att gymnasieskolans sätt att fördela resurserna behöver ses över. Man kan inte enbart ge ersättning per elev menar han.

Att vissa gymnasieprogram i första omgången enbart fått cirka tio sökande oroar bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M), men tillägger han:

– Vi vet att det brukar fyllas på lite under omvalsperioden.

Karta: Carlsunds utbildningscentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!