I receptionen på Motala djurklinik är det liv och rörelse. Angelica Cederin, klinikchef, kommer till mötes och visar vägen in till det rymliga personalrummet, där sofforna skyddas med filtar. Här inne huserar nämligen medarbetarnas hundar när jobb står på schemat för deras ägare.
Det dukas fram kaffekoppar på bordet medan Angelica börjar berätta om veterinärbristen som råder i Sverige.
– Bristen i branschen är jätteomfattande. Förra sommaren fick vi till exempel semesterstänga under fyra veckor, just för att vi inte hittade någon semestervikarie. Det var inte roligt. I år har vi förhoppningsvis fått tag på en vikarie så att vi kommer kunna ha öppet hela sommaren.
Motala djurklinik har fått grönt ljus från sin hyresvärd att utöka kliniken, men projektet har lagts på is till följd av veterinärbristen.
– Vi vill expandera, för vi ser att behovet och kundunderlaget finns. Det hade varit helt fantastiskt att kunna utöka kliniken, både i antal rum och i personalstyrka. Drömmen hade varit att även utöka servicen till alla djurägare i närområdet, genom att till exempel ha lördagsöppet. Jag vet vilken panik många känner när helgen börjar närma sig. Vad gör man om det händer något efter klockan fem? Eller på en lördag?
Det ringer alltid som mest under måndagsmorgnar, berättar Angelica. Då går telefonen i ett. Att expandera både klinik och öppettider hade gjort stor skillnad för djurägarna i närområdet, tror hon.
– Men som det är nu med befintlig personalstyrka finns det inte en chans att vi mäktar med det. Någonstans måste man säkra upp personalen först, innan man vågar ge sig på att expandera lokalerna.
Med rådande inflation kommer ytterligare tvivel kring att investera.
– Vad händer om vi gör en investering, bygger om lokalerna och utökar, och så hittar vi ingen? Vi måste ju täcka våra kostnader på något sätt.
Klinikchefen berättar om en branschrapport från Svensk djursjukvård, som visar att mer än 50 procent av de svenskar som tog ut sin veterinärlegitimation under 2021 läste sin utbildning i ett annat land.
– Det kan jag tycka är lite skevt, att vi inte har tillräckligt med utbildningsplatser för att försörja vårt eget behov.
Hon menar dock att antalet utbildningsplatser inte är den enda anledningen till veterinärbristen.
– Vi har också ett utökat antal djur och djursjukvården blir mer och mer avancerad. För tio år sedan kanske du inte gjorde så mycket om du hade en cancerdiagnos på ett djur, men i dag finns det ganska avancerad vård. Många av allmänveterinärerna försvinner, för de vidareutbildar sig och blir specialister.
Angelica tillägger:
– Ju fler steg man lägger på i vårdkedjan, desto mer påtaglig blir bristen. Någonstans måste du fylla på underifrån med allmänveterinärer – och det har vi problem med.
Intagningskraven på veterinärhögskolan i Sverige är tuffa och majoriteten som söker är högpresterande tjejer, enligt henne.
– De är väldigt, väldigt duktiga, men när de väl kommer ut i verkligheten blir det lite som ett slag i ansiktet. Det är stressigt, det är körigt, man ska räcka till – och man har enorma krav på sig själv. Det du säger kan faktiskt göra skillnad på liv eller död. Den pressen tror jag är jättejobbig för många nya veterinärer att hantera. Det här med en långsam, fin introduktion kastas någonstans åt sidan för att det brinner.
På Motala djurklinik finns i dag åtta medarbetare, varav två av dem är veterinärer. Angelica lyfter att de gärna hade haft en tredje veterinär i sitt arbetslag.
– Vi ser att behovet i Motala finns. I somras hade vi en situation där vi var fullbokade tre-fyra veckor framåt och hade ett fåtal akuttider varje dag. Det är så fruktansvärt mentalt påfrestande när man är helt fullbokade, och i princip springer på dubbla rader, och det ringer folk som gråter och du tvingas säga att ”tyvärr, vi kan inte ta emot er, vi har inte rum, vi har inte personal”.
Som veterinär får man då hänvisa vidare till kliniker i närområdet.
– Vi hade någon i somras som ringde från Göteborg, vars hund hade en akut livmoderinflammation, och jag tror att vi var klinik nummer 13 hon ringde, från Göteborg och uppåt.
En dialog med andra kliniker är viktig, för att alla djurägare ska få den bästa hjälpen med sina sjuka djur.
– När det är körigt försöker vi alltid att hålla lite kontakt med de andra klinikerna och höra om man kan skicka djur dit. I dag, när det är sådan brist i branschen, är det få kliniker som ser sig som konkurrenter. Alla försöker någonstans att dra sitt strå till stacken och hjälpa djurägarna.
Det handlar också om personalens arbetsmiljö.
– Kör jag slut på mina veterinärer, då har jag inga veterinärer alls sedan. Vi hade väldigt gärna haft en tredje veterinär, men var ska vi hitta den?
I flera omgångar har kliniken sökt efter ytterligare en medarbetare. Med tur har de haft en handfull sökande, men det har inte resulterat i en anställning. Att locka över veterinärer från närliggande kliniker finns det inga planer på.
– När det är sådan brist i branschen har jag personligen lite svårt att göra det. Jag ser oss inte som konkurrenter och jag vill inte sparka undan benen på någon genom att "sno" deras veterinär.
Vad kan man göra för att åtgärda veterinärbristen?
– Nu ska de äntligen utöka antalet platser på utbildningen. Det är jättebra, men det borde man ha gjort för tio år sedan. Det kommer ta åtminstone sex år innan de har genomgått sin utbildning.
Dessutom kommer platserna inte att utökas maximalt direkt, framhåller Angelica, utan SLU:s plan är att ta det etappvis. Enligt henne finns det i dag 100 veterinärplatser årligen, där ungefär 80 utbildningar slutförs.
– I första skedet skulle de väl utöka antalet veterinärplatser med 20. Det är klart att det är bra, men det kommer inte att göra en enorm skillnad ens om sex år. Tyvärr.
Hon önskar ett till lärosäte någonstans i Sverige.
– I Uppsala har du både veterinärhögskola och djursjukskötarutbildning. De har sina begränsningar både vad gäller lokaler och antalet djur i närområdet som du kan arbeta med. Varför inte öppna ytterligare en veterinärhögskola någon annanstans? Jag förstår att det är ett jätteprojekt, men jag tror att det kommer att behövas på sikt.
Angelica fastslår:
– Gör man det för svårt att söka tror jag att folk kommer att välja något annat i stället.