Strukturfonderna, som de ser ut idag, gäller till och med 2013. Därefter kommer nya beslut. Det är för att förbereda dessa som de folkvalda åker runt.
Strukturfonderna fungerar som smörjmedel för önskad utveckling, ungefär på samma sätt som staten skickar pengar till kommunerna för att de ska ta tag i vissa frågor i äldreomsorgen, exempelvis.
- De här pengarna ska skapa utveckling, säger Göran Färm, östgöten bland de tre. Regeringen har skickat tillbaka EU-pengar eftersom den inte vill vara med och medfinansiera projekt. Det leder till stagnation, klagar han.
En viktig fråga är hur lärdomar från olika projekt tas till vara.
Projektet Ung möjlighet, för arbetslösa ungdomar från Motala och Vadstena, lider mot sitt slut. Projektet presenterades av Olivera Isak som konstaterade emot över 1 000 ungdomar mot planerade 600 tagits emot.
Ett dilemma har varit att när ungdomar fått jobb och lämnat projektet har deras pengar, medfinansieringen, också försvunnit med dem. Lösningen blev dels att låta fler ungdomar delta, dels att arbetsförmedlingen skjutit till ännu en tjänst.
- Alla vet om problemet, men vi har ingen lösning, säger Olivera Isak.
Hon berättar om hur många som fått jobb, börjat studera eller fått praktik (61 procent) och hur ungdomar har blivit sedda, fått kontakt med vuxna, fått ordning på dagen, lärt sig om arbetslivet, med mera.
- Det här projektet har betalat sig helt och hållet, konstaterar Olle Ludvigsson och beskriver alla välsignelser som det för med sig för den enskilde, inte minst bättre självförtroende.
21 juni är Ung möjlighet slut. Hur tas erfarenheterna till vara?
Arbetmarknadsrådet har börjat med seminarier för grundskolan där ungdomar och deras föräldrar ska få lite bättre hum om vilka yrken som är gångbara.
Arbetsförmedlingen planerar att ha mycket tidigare och tätare kontakter med ungdomar. Laget som jobbar med ungdomar ska förstärkas.
0141-239519
gerd.mellberg@corren.se