Länsstyrelsen i Västra Götaland tog 2016 beslut om att Försvarsmakten får avfyra 69 000 skott och 150 övningsraketer i Vättern varje år. Tidigare har 1 000 skott varit tillåtet. Trots att Aktion rädda Vättern (ARV) samlade in 25 000 namnunderskrifter mot skjutningarna, och hoppades att den starka opinionen skulle påverka beslutet, lyckades man inte nå fram.
I veckan kom Mark- och miljödomstolens yttrande i ärendet.
– Vi är väldigt besvikna. Försvaret är ett riksintresse och har en stark ställning i Miljöbalken. Därför har miljöorganisationer svårt att få rätt i dessa ärenden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV och fortsätter:
– Vi hoppas att regeringen har sunt förnuft och ser att dricksvattnet är så värdefullt att de tvingar Försvaret att flytta någon annanstans.
Hon anser samtidigt att Mark- och miljödomstolen har tagit god tid på sig, vilket är bra. De har hanterat ärendet genom att skaffa sig kompetens både från Försvaret och föreningen i frågan, efter länsstyrelsens beslut 2016.
Nu håller Mark- och miljödomstolen med Länsstyrelsen i Västra Götaland om att ett tillstånd för utökade skjutningar ska gälla i tio år. De sker i dag i området Hammaren, utanför Karlsborg. Däremot föreslår domstolen en förändring gällande antal skjutdagar per år, där de ser en möjlig ökning från 30 till 50 dagar.
Lisa Lennartsson i sin tur, lyfter fram medborgarna, 100 000-tals människor som bor runt Vättern och får sitt dricksvatten från sjön. De kommer att påverkas om det blir ett beslut till Försvarets fördel. Redan i dag finns även en problematik med buller i samband med skjutningarna, framhåller hon.
Hon säger också att ARV tycker att alla Försvarets verksamheter borde behandlas, sett som en helhet, när det gäller utsläpp i Vättern. I och med att Försvarets ärenden är splittrade blir det svårare att se all påverkan på Vätterns vatten.
Namnunderskrifter, överklaganden, vad mer kan ni göra?
– Kanske en uppvaktning på Miljödepartementet, eller en demonstration. Vi kommer inom kort ha ett styrelsemöte där vi ska diskutera det hela och det finns många medlemmar som är på krigsstigen, säger Lisa Lennartsson.
Hon tror, och hoppas, att det kan ta ytterligare ett par år innan regeringen tar ett definitivt beslut i frågan om skjutningarna.
– Tiden jobbar för oss, säger hon.