En väntanfas. Så beskriver kommunalråd Mark Henriksson (M) läget med områdena i Varamon i nuläget. När beskedet kom, att endast en av de fem detaljplanerna som planerats för Lalandia godkänts och att samtliga övriga skulle behöva göras om, gick luften till slut ur Lalandiaprojektet och danskarna drog sig ur. Sedan dess har planerna gjorts om – och överklagats igen. Nu ligger ärendet åter hos mark- och miljödomstolen.
– Vi har försökt att svara upp utifrån de kunskaper som vi fick i den förra processen och vi har anpassat planerna för att möta upp det som vi fick kritik för.
Samtidigt som kommunen väntar finns ett stort uppdrag hos Tillväxt Motala. De ska söka efter potentiella etableringar.
– Vi vill ha någon form av ersättning för Lalandias verksamhet. Det som var bra med den var att den gällde året runt. Det skulle vara det bästa för Motala. På sommaren har vi en stor mängd turister som besöker oss, men på vintern tappar vi enormt i turism.
Bland Motalaborna höjs rösterna för en camping. Mark Henriksson menar att det vore "väldigt trevligt", men han tror att det i så fall blir någon form av lösning med camping och en året-runt-verksamhet.
– Men det bästa vore att få något som Lalandia.
Enligt Mark Henriksson har politikerna inte fått någon djupare information om hur sökandet går.
När ska ni politiker kopplas in i planerna?
– Jag tycker som politiker att det är ganska bra att vi inte är med i de processerna just nu. När vi börjar närma oss kommer de frågorna att bli tydligare, säger Mark Henriksson och förklarar att de räknar med att den juridiska processen tar minst ett år.
Så fullt ärligt, du har ingen aning om vilka Tillväxt pratar med? Är du inte nyfiken?
– Jag vet att det är tidigt i processen. Jag vet att de har varit i kontakt med bland annat campingetableringar, men jag har inga namn. De har haft kontakt med verksamheter som är igång året runt, men jag vet inga namn. Det har att göra med att Tillväxt är ett bolag och att de har en affärsrelation med de här företagen. Men det är klart att jag är nyfiken.
Vi har tagit del av mejlkonversationer där du diskuterat en campingetablering med en större sådan aktör.
– Det var för att jag blev kontaktad av dem personligen. Efter det kopplades Tillväxt Motala in. I andra fall är det Tillväxt som sköter kontakten med potentiella aktörer. Men med just den aktören framkom det i ett tidigt skede att området som fanns tillgängligt i dag var för litet. Då är det i så fall en fråga längre fram i processen. Men jag hoppas att de kan vara intresserade då.
Vill ni ha ett större koncept som Lalandia eller skulle det kunna bli flera mindre satsningar?
– Det är ganska stora ytor. Vi är öppna för båda delarna. Det kan bli olika aktörer som etablerar sig.
Kan det bli problem om ni säljer ytor till mindre aktörer och sedan kommer det en större som vill ha allt?
– Det är därför som Tillväxt Motala nu samlar ihop och för en dialog. De försöker lägga ett pussel och prata med olika aktörer.
Vad gör ni om detaljplanerna inte går igenom i domstolen den här gången heller?
– Det vore otroligt sorgligt. Men då får vi värdera det utifrån läget som är då. Går det att gå fram med ett nytt förslag igen med anpassningar? Det kan jag inte svara på nu, det beror på vad domstolen säger.
Hur många gånger tycker ni att ni i så fall kan göra om planerna? Ska ni driva det här till dess att ni får som ni vill eller när ger ni upp?
– Det kan jag inte heller svara på, men bedömningen som vi gjorde efter förra gången var att det gick att göra anpassningar. Då måste vi se vad domen säger i så fall.
Folkets Park är rivet. En gråmulen vinterdag är parkeringarna Lindgården och Vildmarken öde. Uppe på Jätten ligger naturen i dvala. Vad ska hända där nu? Mark Henriksson hoppas på snabba domstolsbesked.
– Då vill jag att Tillväxt Motala ska presentera vilka aktörer som är intresserade och att vi då kan gå fram med skarpa avsiktsförklaringar.
Beräkningen är att processen i Växjö tar ett år. Sedan kan det bli nya överklaganden.
I åtta år hade ni avtal med Lalandia. Om det blir något, kommer det finnas på plats inom en tioårsperiod då?
– Jag hoppas verkligen det. Men jag tror att det här har lämnat ett ganska djupt sår i Motala. Jag tror att beskedet som kom förra året tog nog hårt på många. Samtidigt stannade projekten på Gallerian av, liksom planerna på ett höghus på Buntmakaren. Det är klart att det här påverkade synen på Motala. Det har varit en tuff period.