Förändrat avtal om latrintömning - boende visste inget

Boende i Burnäset fick inte veta att Motala kommun ändrat både priser och rutiner för latrintömning för 2020. Ärendet har anmälts till förvaltningsrätten.

Christer Lindvall och Håkan Wilhelmsson reagerat över införandet av tjänsten akuttömning, som innebär en extra kostnad på 600 kronor per gång.

Christer Lindvall och Håkan Wilhelmsson reagerat över införandet av tjänsten akuttömning, som innebär en extra kostnad på 600 kronor per gång.

Foto: Rita Furbring

Motala2020-12-13 08:00

– Vi fick information tre månader efter att de genomförde det. Det tror sjutton att man går i taket, säger Christer Lindvall som bott i Burnäset i elva år.

Han poängterar att det är just bristen på kommunikation, prishöjningen och de förändrade rutinerna som väcker ilska.

– Inte att de förlänger avtalet med entreprenören, det skiter vi i, säger Christer Lindvall.

I Burnäset finns i dag 132 fastigheter varav omkring 25 är åretruntboenden. När kommunen i höstas valde att förlänga avtalet med sin entreprenör, ytterligare två år, genomfördes flera förändringar. Dessa drabbar inte bara Burnäsborna utan betydligt fler invånare då det finns totalt 3 500 brunnar och latrintankar i kommunen.

Införandet av akuttömning är en åtgärd. Det innebär att kunderna får ta kontakt med kundtjänst och så kommer en slambil ut till aktuellt område inom 24 timmar. Men, priset har ökat från 1 150 kronor till 1 750 kronor per gång.

Enligt Christer Lindvall och hans granne Håkan Wilhelmsson tömmer en åretruntboende sin tank, cirka 5-6 gånger per år.

Möjligheten med schemalagd tömning finns fortfarande kvar, men förutsättningarna har ändrats.

– Den är begränsad till hur entreprenören lagt upp sitt körschema. Svaret från kundtjänst när jag ville planera schemalagd tömning för 2021, med april, juni och augusti, var att entreprenör bara kör i juni i vårt område, säger han.

Akuttömningen har i sin tur medfört att entreprenören ibland kan köra ut till Burnäset två gånger samma dag, enligt männen. 

De tycker att den tidigare, budade tömningen, som sker inom fem dagar, var ett bra alternativ eftersom flera hushåll kunde få hjälp samtidigt.

Att förändringar gjorts i ett befintligt avtal ifrågasätts av ortsborna. Likaså hur kommunfullmäktige kunnat fatta beslut om en höjd avfallstaxa, 5,5 procent, när det i protokollet inte står något om akuttömningen. Det står endast att priset på slamtömning höjs med 75 kronor per år.

"Detta är en felaktighet då denna avgift gäller för varje schemalagd slamtömning", menar Wilhelmsson och Lindvall i sin skrivelse till förvaltningsrätten.

 Myndigheten får nu avgöra om Motala kommun gått rätt tillväga när de förändrat i avtalet med entreprenören. 

– Bara att förvaltningsrätten tar tag i det här är en seger, säger Håkan Wilhelmsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!