– Jag låg på köksgolvet och så hörde jag hur det brakade när räddningstjänsten bröt upp dörren, säger Elsa, som egentligen heter något annat och valt att vara anonym.
Det hela började när hon skulle byta bostad strax efter nyår. Elsa hade fått en lägenhet på markplan och flyttlasset gick ett par dagar in i januari.
– Jag sa till fyra olika personer på hemtjänsten att de skulle komma och få en nyckel så att de kunde komma in om jag behövde larma. Men de kom aldrig.
Och så kom den där natten, några dagar efter flytten, då hon föll och larmade men personalen inte kunde ta sig in.
– När jag låg på golvet, då var jag ledsen, säger hon och tillägger att hon var orolig för vad som skulle hända.
Någon dag senare fick Elsa åka akut till sjukhus. Vid utskrivning kontaktade hon hemtjänsten som lovade att möta henne när hon kom hem.
– Men det var ingen där, säger Elsa och berättar att taxichauffören hjälpt henne in.
– När jag väl var inne ringde jag till hemtjänsten och sa att nu var jag hemma. Då svarade de att det var ju bra, då behövde de inte möta mig. "Men ni lovade ju att komma" sa jag men fick svaret att ”nu kan vi inte för vi sitter och äter”.
Enligt Elsa har samma sak hänt ytterligare en gång.
Elsa tillhör hemtjänst Ekön och har haft hemtjänst sedan september förra året och trygghetslarm något längre. Hon vet att det finns synpunkter på verksamheten men hon har inte varit direkt drabbat tidigare. Men efter händelserna i januari sa hon upp hemtjänsten i ren ilska.
– Ja, jag gjorde ju det. Men de lyckades övertala mig om att ha den kvar, och kanske var det tur, säger hon och konstaterar att hon trots allt behöver hjälpen.
Teresa Påhlsson, verksamhetschef för kommunens hemtjänst, vill inte kommentera det enskilda fallet men förklarar att en flytt för någon med hemtjänst och larm måste föregås av planering och kommunikation.
– De digitala låsen är inte hemtjänsten som installerar, utan det är välfärdsgruppen som kommer och gör det. Sen ska hemtjänsten gå hem till personen och kvittera ut en nyckel. Men det måste föregås av en planering.
Hur ser du det på att Elsa har bett fyra personer hämta nyckeln och ingen har gjort det?
– Om hon gjort det så ska det planeras in, självklart. Men i det här fallet så måste man nysta i vem exakt hon pratat för att se vad som gått snett.
Påhlsson berättar också generellt kring hur det kan fungera när någon skrivs ut från sjukhus.
– Många åker färdtjänst från sjukhuset, det är det vanligaste. Det är svårt för oss att planera utifrån det. Medarbetarnas arbete är planerat, vilka de ska besöka och så vidare, och ibland är färdtjänsten försenad. Det vi jobbar med är att be dem som skrivs ut att ringa när de är hemma eller att sjukhuset ringer precis när de satts i bilen.
Enligt Påhlsson brukar personalen vara på plats.
– Speciellt när de känner personen väl och vet vilken hjälp den behöver. Jag skulle säga att 99 gånger av 100 är vi där, men återigen det handlar om kommunikation.
Samtidigt säger Elsa att det inträffat mer än en gång?
– Återigen, jag kan inte svara vad som skett i just hennes fall, men kommunikationen är inte alltid 100-procentlig från vårdgivare. Men det låter väldigt ovanligt.
Det har gått en månad sedan omorganisationen på hemtjänst Ekön med skiftet av all personal. Enligt Påhlsson var de medvetna om att det kunde bli rörigt men att det gått bra.
Kan händelserna kring Elsa ha med omorganisationen att göra?
– Jag kan inte svara på det. Vi började processen med personalskifte den andra januari men alla försvann inte då, de flesta av de tidigare medarbetarna var fortfarande kvar. Så jag kan inte bedöma om det hänger ihop.
Vad vill du säga till Elsa efter det som hänt?
– Det finns alltid sätt att gå vidare med ett klagomål och hon har sin fulla rätt att göra det. Vi vill inte att sådana här händelser ska ske. Har man varit i kontakt med medarbetare och enhetschef, och man känner att man inte får gehör, så är jag nästa steg, säger Påhlsson och tillägger att de vill veta för att kunna åtgärda brister.
Elsa är återigen inlagd på sjukhus och säger att hon är orolig för att åka hem, att ingen ska komma och möta henne.
– Jag skulle uppmuntra henne att ta kontakt med den nya enhetschefen och att hon kan göra ett hembesök. Så om någon bara tar en kontakt så kan vi göra lite av en nystart så att hon återfår förtroendet för enheten, säger Påhlsson.