Både inom vuxenutbildningen och gymnasiet ska elever som läser praktiska utbildningar ha ett antal veckor praktik. Corona har under våren vållat problem eftersom vård, omsorg och barnomsorg varit betydligt mer restriktiva med att ta emot praktikanter.
– Vi hoppas att vi kan få komma ut. Eftersom vi hade elever som inte kunde komma ut i våras så har vi en kö nu som växer, säger Nicklas Helander, rektor för vuxenutbildningen, och konstaterar att det även i vanliga fall kan vara tufft att få tag i praktikplatser.
Utebliven praktik riskerar att påverka elevernas möjlighet att komma vidare i utbildningen. För att kunna läsa kommande kurser kan det krävas att eleven klarat sin praktik.
– Vi kan inte ersätta det med annat utan den måste genomföras. Vi försöker hela tiden hitta olika lösningar, säger Nicklas Helander.
Nu har kommunledningen i Motala beslutat att respektive verksamhetschef får avgöra om man kan ta emot praktikanter och extratjänster. Såväl inom förskolan som inom äldreomsorgen är man nu beredd att öppna dörrarna, men försiktigt.
– Vi kommer att göra en bedömning i varje läge när skolan hör av sig, säger Ulrika Abrahamsson, äldreomsorgschef.
– Vi är öppna för att ta emot praktikanter och extratjänster, men på ett ansvarsfullt sätt, säger Yvonne Larsen, verksamhetschef inom förskolan men påpekar att rektorerna i varje läge får göra en bedömning och att man noga följer covid-19-läget.
Från utbildarnas sida gläds man över beskedet att eleverna under hösten skulle kunna ha praktik.
– Vi är jättepositiva och glada för det. Samtidigt vet vi att vi befinner oss i en tid där man inte riktigt kan veta hur det blir från en dag till en annan. Men vi hoppas att det här ska hålla i sig, säger Sebastian Hagård, rektor på Carlsund.
En fråga som fortfarande diskuteras är dock hur man ska göra för elever under 18 år eftersom Folkhälsomyndighetens rekommendationer där ser annorlunda ut.
Hagård berättar att de under våren fick hitta speciallösningar när eleverna inte fick gå ut på praktik och undervisningen skulle ske på distans.
– Ser man till Skolverkets regelverk så är vi ålagda att ordna praktik, men det här blev en så unik situation att vi var tvungna att hitta andra lösningar, säger han.
Det innebar exempelvis att eleverna i små grupper fick komma till den i övrigt stängda skolan för att genomföra vissa praktiska moment.
– Vi fick trolla efter bästa förmåga, men vi har ju personal med utbildning i yrkena så det gick att lösa, säger han.