– Jag fick reda på, ungefär en kvart innan eleverna skulle gå hem, att det spärrats av en del av Charlottenborg. Då tänkte jag att vi har rätt många som bor där och då var det inte bra att vi vet om att eleverna ska gå hem och kommer mötas av avspärrningar, säger han.
Han tog kontakt med polisen och ställde frågan om de kunde samarbeta och tillsammans togs beslutet att skolan skulle informera eleverna.
Rehnstrand säger att han kan se en farhåga med att informera eleverna, då det kan leda till en nyfikenhet och ett intresse som gör att ungdomar drar sig mot platsen, vilket man inte ville. Men att det inte heller kändes bra att inget säga.
Med hjälp av kurator och annan personal på skolan samlade de eleverna som bor på Charlottenborg.
– Vi berättade vad som hade hänt och använde den information som vi fått. Vi sa till dem att gärna följas åt, att ta det lugnt. Jag sa att vi tror att polisen har koll på vad som händer, lyssna på polisen om ni möter en avspärrning och försökt att ta kontakt med mamma eller pappa om det skulle vara så att ert hus finns bakom avspärrning och ni inte kan komma in.
Han berättar att han också var noga med att om eleverna inte kunde ta sig in hemma så fick de gärna komma tillbaka till skolan.
Hur togs det emot?
– Det gäller att själv vara lugn och när eleverna fick repetera lite och när vi kände att nu har informationen gått in, så var det flera elever som gick förbi mig och uttryckte tacksamhet för att de fått informationen.
Med tanke på den korta tid som man hade, till dess att eleverna slutade skolan, så tycker Rehnstrand att det beslut som de tog var helt rätt. Samtidigt visste de inte heller om avspärrningarna skulle vara kvar när eleverna väl började närma sig. Men att det var bättre att informera än att inget säga.
De elever som berördes går på högstadiet. Men Rehnstrand stryker under att han haft kontakt och samarbete med Christina Turesson som är rektor för de yngre eleverna, F-6, på skolan.