Efter miljödiskussionen: "Det här ger lite framtidstro"

Vad gör Motalas politiker, tjänstemän och företagare för miljön? "Det här ger lite framtidstro", säger gymnasieeleven Elina Lintzén.

Joanna Söderberg och Elina Lintzén ställde frågorna under framtidsdialogen med politiker, kommunala tjänstemän och företagare.

Joanna Söderberg och Elina Lintzén ställde frågorna under framtidsdialogen med politiker, kommunala tjänstemän och företagare.

Foto: Maria Biamont

Motala2022-05-30 22:00

Ungdomar berörs av klimatförändringarna men får sällan komma till tals. Det menar Framtidens röster, en förening som har ett arbete där gymnasieskolor kan delta och genom dem få kontakt med olika miljöexperter.

Platengymnasiet är en av skolorna och på måndagen var lokala politiker, tjänstemän och företag inbjudna till samtal.

Panelen fick svara på frågor om hållbarhet, miljömål och cirkulär ekonomi men även integration och jämställdhet berördes.

Bildningsnämndens ordförande Charlotte Widegren (M) framhöll att kommunen nu kraftsamlar kring Agenda 2030 och räknade upp en rad planerade insatser, bland annat solpaneler på nya kommunala fastigheter och mer eko- och närproducerad mat i verksamheten.

Oppositionsrådet Elias Georges (S) pratade gröna jobb och berättade om kommunens arbete för cirkulär ekonomi, exempelvis där ett företags avfall kan bli nästa företags råvara.

– Vi har påbörjat vår resa, sade han.

Elina Lintzén och Joanna Söderberg, som går andra året på samhällsvetenskapliga programmet, var nöjda med diskussionen.

– Ibland känns det lite hopplöst när man ser all statistik och hur det bara går utför. Det här ger lite framtidstro, sade Elina Lintzén.

Joanna Söderberg höll med:

– Jag tycker att de svarade bra. Det var väldigt intressant att få deras olika synvinklar. Även om man representerar olika företag och partier så är det roligt att de inser att det behövs ett samarbete mellan alla delar i samhället och även med oss ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!