Ekonomin är i kris för socialnämnden. Förra sommaren försökte man åtgärda problemen genom att förändra ledningen och köpte ut socialdirektören Åke Wännman, men situationen har inte blivit bättre. Istället brottas nämnden med fortsatta underskott. Den senaste prognosen visar på ett ännu dystrare läge än den förra som kom i våras. Hittills går man 13,5 miljoner kronor back – en försämring med 3,5 miljoner kronor.
– Äldreomsorgen är den stora orsaken. Antalet patienter har ökat både inom hemtjänsten och hemsjukvården, säger ordförande Anne-Lie Liljedahl (S).
– Och kostnaden för barn- och ungdomsvården är fortsatt hög även om vi fått ett tillskott där. Samtidigt gör vi ett överskott på flyktingmottagningen och det räddar upp situationen lite, fyller socialdirektör Sven-Inge Arnell i.
Rad åtgärder
Också kostnaden för äldre som färdigbehandlats på sjukhus men som ändå måste ligga kvar, ökar därför att kommunen saknar platser på korttids- och äldreboenden för att ta emot dem.
Nämnden skulle behöva spara 20 miljoner kronor. Realistiskt är tio miljoner kronor menar man. En rad åtgärder togs det beslut om i maj, bland annat att lägga ner dagcentralen Korallen, höja avgiften i äldreomsorgen och ta bort stödet till ungdomsgården Hallen. Andra åtgärder som då klubbades var höjda avgifter på hälsocentret och indragna tjänster som fältassistenter.
Missbruksboende
På junimötet under onsdagen togs nya beslut, bland annat bestämde man att ersättningen per plats på boenden för ensamkommande flyktingbarn skulle sänkas liksom att man skulle vara ytterst restriktiva med att skicka missbrukare på behandlingshem. De som skickas på behandling under frivilliga former kommer också att få kortade behandlingstider.
– Vi gör om ett av våra boenden till att ta hand om personer med psykiatriska diagnoser och missbruk. Tanken är att vi i allra största mån ska vårda på hemmaplan istället. Vi tycker inte att vi får tillräcklig effekt när vi skickar människor på behandlingshem, säger Anne-Lie Liljedahl.
En stark signal
Nämnden tog också ett beslut om att största möjliga restriktivitet ska gälla vid övertid, vikarietillsättning, kurser, konferenser, inköp och tillsättning av nya tjänster.
– Det är inget totalstopp, men vi uppmanar alla att vara restriktiva. Det här är en väldigt stark signal, säger Anne-Lie Liljedahl och fortsätter:
– Nämnden gör också insatser genom att vi inte kommer att ha olika arbetsgrupper.