Och det nästan oavsett vilken nomineringsgrupp man förträder. Saker kan uttryckas lite olika men i grunden tycks man vara överens om det mesta.
I det högst beslutande kyrkofullmäktige – som det nu ska röstas till – voteras det sällan, för att inte säga aldrig.
Även i Motala tappar Svenska kyrkan medlemmar. Idag är 60,9 procent av de bosatta inom församlingen medlemmar. För 25 år sedan låg antalet på 87 procent.
– Tappen är större i stadsförsamlingar än i dem på landsbygden, men vi har ändå klarat oss bättre än många andra, säger kanslichef Per-Åke Ekstrand.
Färre medlemmar avspeglas i att kyrkofullmäktiges ledamöter nu reduceras från 29 till 25. Samtidigt sker förändringar bland nomineringsgrupperna. Till årets val har Politisk obundna i Svenska kyrkan (POSK) gått samman med den tidigare borgerligt präglade listan Kyrkans framtid. SD, som lämnat tomma stolar, har utökat sin lista till tre namn. Medan nya kandidaten Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK) bara ställer upp med ett.
Den största gruppen är Socialdemokraterna, vilka också innehar ordförandeposten i kyrkorådet. POSK anser dock att politiska partier inte har i Svenska kyrkan att göra. Sverigedemokraterna menar att det är det sekulära samhällets politiska åsikter som inte hör hemma där.
Sture Egberth (S), kyrkorådets ordförande, ger besked om var hans parti står:
– Vi kommer aldrig att ge upp vårt engagemang i kyrkan. Den spelar en viktig roll i samhället, det framgår alltid vid tragiska händelser. Och det arbetet vill vi stötta.
Samtidigt tillstår både Lena Björnstål och Tomas Jedler, förstanamn för POSK respektive SD, att man i det lokala församlingsarbetet ännu inte upplevt några tendenser till politisering av kyrkan.
I enkätsvar till tidningen om vad nomineringsgrupperna är mest nöjda med att ha uträttat under nuvarande mandatperiod svarar S beslutet om att börja renovera både kyrkan i Motala centrum och Vinnerstad kyrka. Dock är församlingen här beroende av bidrag från Linköpings stift.
– Men vi tror att det kommer inom kort. Huvudkyrkan har inte åtgärdats sedan 1980. Väggarna är sotiga och måleriet flagnar. Vill vi samtidigt få fler medlemmar är det inte trovärdigt att ta emot i dåligt underhållna miljöer, säger Sture Egberth.
POSK noterar att församlingen kunnat utöka diakonin (hjälpverksamheten) trots svårigheter att hitta personal. SD berättar att man fick bifall till en motion om att annonsera församlingens aktiviteter via appen "Kyrkguiden".
På vår fråga vad grupperna vill prioritera under kommande mandatperiod svarar S dop, konfirmationer, ungdomsarbete och musikverksamhet.
SD nämner också dop och konfirmationer.
– Det är nyckeln till att öka medlemstalet, säger Thomas Jedler.
– Utredningar visar att benägenheten att lämna kyrkan är mindre hos den som är konfirmerad, kompletterar Sture Egberth.
POSK ser till kyrkans hjälpande roll:
– Med en krympande ekonomi blir vi alltmer beroende av frivilliga krafter. Dessa vill vi hitta och stötta med utbildning, säger Lena Björnståhl.
Miljöpartisterna anser, genom enda kandidaten Mats Johannesson, att Motala församling måste uppfylla kyrkomötets beslut att alla arbetsplatser ska vara hbtq-certifierade. Även klimatarbetet bör få en mer framskjuten plats. För Svenska kyrkan i stort ser MPSK det som viktigast att ta tag i rättvise- och jämställdhetsfrågorna och vända sig mer utåt i samhället.