I många år ungdomsarbetslösheten varit hög i Motala. Förra året var mer än var fjärde ung person utan arbete. Kommunen och arbetsförmedlingen har försökt att lösa situationen med en rad olika insatser, men utan några omvälvande effekter. Nu har det dock skett ett trendbrott.
– Det känns jätteroligt! I mars var vi nere på 21,4 procents ungdomsarbetslöshet mot 26,2 procent förra året och vi har ju legat på över 30 procent så det här är nog en trend, säger kommunalråd Camilla Egberth (S).
"Lite rusig"
Trots att det verkar vara en trend är hon lite försiktig med att säga för mycket. Samtidigt har hon svårt att dölja glädjen över siffrorna.
– Ja, det är så att man känner sig lite rusig, erkänner Camilla Egberth.
I februari fick 80 unga jobb. En del handlar om nystartade trainee-tjänster i äldreomsorgen och om praktikplatser, men kommunalrådets upplevelse är ändå att det faktiskt skett en vändning i jobbläget för de unga.
– Vi ser att näringslivet tar emot unga på ett helt annat sätt nu, säger hon.
Nära årets mål
Sedan tidigare finns ett beslut i kommunen att satsa fem miljoner kronor extra på jobbåtgärder för unga. Det görs i ett gemensamt projekt med arbetsförmedlingen och innebär bland annat fler handläggare, satsningar på studievägledning och ett tydligare fokus mot unga.
– Det har vi inte börjat jobba med ännu, men det kan säkert hjälpa ytterligare, säger Camilla Egberth.
Kommunens mål är att nå en ungdomsarbetslöshet på 21 procent under 2016, ett mål som kommunalrådet nu inte alls tror är särskilt omöjligt att nå.
– Nej, men det handlar också om att hålla i och hålla ut. Vi behöver både ta hand om de unga som saknar jobb i dag och jobba förebyggande och se till att inte fler hamnar i arbetslöshet. Där behöver vi jobba tillsammans med skolan, organisationer och näringslivet, säger hon.
Djupare analys
Det är många år sedan Motala hade en ungdomsarbetslöshet på "bara" 21 procent. Att nå en ungdomsarbetslöshet på omkring tio procent tror kommunalrådet blir tufft med tanke på Motalas utgångsläge, men det är inte omöjligt.
– Jag tror absolut att vi kan nå dit också, men det kan ta tid innan vi når dit, säger Camilla Egberth.
Nu vill hon analysera siffrorna ytterligare för att bland annat se vad det är för typ av jobb som ungdomarna fått och ytterligare om det är några särskilda förklaringar bakom trendbrottet.