En del av en fasad intill Lokverkstan i Gamla Motala Verkstad riskerade att rasa. Det menar fastighetsenheten och ansökte om rivningslov hos kommunens bygglovsenhet. Men medan handläggningen skedde gjordes bedömningen av fastighetsenheten att man inte kunde vänta. De rev väggdelen.
Men att riva utan lov strider mot plan- och bygglagen. Därför inledde bygglovsenheten ett tillsynsärende. Det har nu mynnat ut i ett förslag om att ge fastigheten en byggsanktionsavgift på 113 520 kronor.
– Det är en olovligt utförd åtgärd. De har rivit utan lov, så är det, säger Sani Muric, enhetschef för plan och bygg på kommunen.
Fastighetschefen Emil Wissman säger att de var medvetna om att de saknade tillstånd att riva, men att de ändå gjorde bedömningen att det var tvunget.
– Vi bedömde att det fanns en risk att förbipasserande skulle skadas och att väggen skulle riva sig själv. Vi tycker att det här är en billig penning för att rädda liv, säger han.
På bygglovsenheten har man förståelse för skälen, men menar att de ändå strider mot lagen och att kommunen då ska behandlas som vilken annan fastighetsägare som helst.
– Jag förstår om de valde att agera om de såg att det fanns en fara. Men de hade inget lov och då kan man inte komma undan en avgift, säger Sani Muric.
På fastighetsenheten konstaterar Emil Wissman att de kunde använt de 100 000 kronorna till bättre saker är interndebitering i kommunen. Samtidigt konstaterar han att det varit eftersatt underhåll i Gamla Motala Verkstad och att då kan det bli sådana här konsekvenser.
Varför är det viktigt för er att föreslå en sanktionsavgift när det ändå bara blir en runtflyttning av pengar i kommunen?
– Det ska vara lika behandling oavsett vem som utfört handlingen. Där görs ingen skillnad på kommunen och allmänheten, säger Sani Muric.
Emil Wissman har full förståelse för det resonemanget och menar att de vill bli behandlade som vem som helst.
Enligt Sani Muric har tjänstemännen inte funnit några skäl till att sänka avgiften, men frågan avgörs dock slutligen av samhällsbyggnadsnämndens politiker. Ordförande Caroline Unéus (M) vill inte föregå nämndens kommande beslut, men menar att kommunen måste göra rätt för sig.
– Samma regler gäller för alla, även om det här blir interndebitering, säger hon.