Plats 265 av landets 290 kommuner. Ett tapp på 90 platser på tre år i Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet. Nu kommer en ny undersökning från organisationen, gjord bland 1300 företag i länet. Där svarar nära 40 procent av Motalaföretagarna att de valt att inte lämna in klagomål till kommunen därför att man oroat sig för att det ska ge svårigheter att få tillstånd eller vinna upphandlingar. Motala är värst i länet.
– Det låter förskräckligt. Det skulle man verkligen vilja veta vad det beror på. Det kräver en analys, säger kommunalråd Mark Henriksson (M) som inte hört om siffrorna tidigare.
Frågan ställdes också om företagen övervägt att flytta från kommunen till en annan med bättre företagsklimat. Också där ligger Motala högt med sina 23 procent. Bara Söderköping är värre.
– Där skulle man också vilja veta vad som gör det. Jag vill veta vad det är som är problemet.
Nyligen meddelande majoriteten att de lägger en miljon på en nyinrättad tjänst som näringslivschef. Det fick oppositionen att gå i taket. De menade att det arbetet lagt på Tillväxt Motala – något som i sin tur får kommunalrådet Mark Henriksson (M) att reagera.
– Det är helt fel. Vi behöver ju ha en organisation för det arbetet även inne i kommunhuset.
Från början sas det att Tillväxt Motala skulle göra det arbetet effektivare. Nu ökar istället kommunens kostnader för näringslivsarbetet. Är det då ett underbetyg till dem?
– Det är två olika delar. Tillväxt Motala har en förbättringspotential i sitt arbete, exempelvis att ha fler branschråd. Det vet jag att de jobbar med. Men det fråntar inte att kommunen själv har en jättestor roll i företagsarbetet.
Enligt Mark Henriksson reagerade han tidigt på att kommunen saknat både näringslivsråd och politiskt näringslivsutskott. Men att detta, och näringslivschefen, skapas först nu ska dock inte vara en reaktion på rankningen. Istället ska arbetet ha börjat långt tidigare.
– Jag sitter i förbundsstyrelsen för M i länet. Vi ser att vårt parti tappat i förtroende hos företagare över tid på nationell nivå. Därför har vi ett tydligt fokus på det i hela länet och det har vi haft hela mandatperioden.
Näringslivsråd har testats tidigare, men blev inte som man tänkt sig. Nyligen startades en ny version där såväl kommunen som företagare inom olika branscher är representerade.
– Det är viktigt att få inspel om vad som behöver förändras och förbättras utifrån vad företagen behöver och det är de bäst satta att veta. Därför är näringslivsrådet viktigt.
Samtidigt tror inte kommunalrådet att näringslivsklimatet är så dåligt som mätningarna visar. När kommunen exempelvis jämfört olika taxor ligger Motala lågt eller medel i länet. Det enda som enligt Henriksson stack ut var omdömet om servicen när man söker alkoholtillstånd.
– Om det är så att en stor andel av företagarna anser att vi gör så fel i kommunen att man vill flytta sin verksamhet härifrån då är det jätteallvarligt. Men de indikationerna får inte jag till mig. Så jag tror ändå att vi är bättre än vad vi får renommé för.
Varför får ni då så dåliga betyg?
– Vi ligger lågt även i medborgarundersökning. Jag tror att förklaringen är att företagarna också är medborgare och att de händelser som varit, samt den allmänna konjunkturen, spelar roll.
Han tar det negativa beskedet från Lalandia som exempel.
Varför gör ni insatser mot specifikt näringslivet när missnöjet verkar vara bredare än så?
– Jag tycker inte att vi går all in och storsatsar på näringslivet. Att införa ett politiskt näringslivsutskott, att skapa ett näringslivsråd och att tillsätta en näringslivschef tycker jag är hygienfaktorer.
Men borde ni även fokusera mer på att charma Motalaborna som helhet?
– Det kan vara en analys. Vi vill bedriva en politik som tar ansvar både här och nu och för framtiden. Tar man skolomställningen som exempel så ser vi inget annat alternativ, men jag förstår att det inte tas emot positivt hos många som berörs.
Han blir ödmjuk och påpekar att styret också gjort fel längs vägen – som med hanteringen av p-avgifterna.
– Implementeringen blev inte bra, det finns det inga tveksamheter kring. Vi behövde göra revideringar ganska snabbt och dagen när man bytte parkeringapp var ingen rolig dag. Vi har gjort misstag också.
Men att i nuläget helt ta bort avgifterna eller strunta i skolnedläggningar finns det inga planer på. Kommunalrådet ser det som viktigt att hålla i besluten och menar att det nog finns en stor – men tyst – acceptans för många av besluten.