I samband med planarbetet för nya bostäder i norra Bråstorp, öster om riksväg 50, har kompletterande markprover tagits. Resultatet visar på PFAS-halter över riktvärdena i naturområdet och förhöjda halter i ytvattnet i diken. Kommunen avråder därför från bad och lek i diken och vattensamlingar samt där dagvattenledningen mynnar ut vid Rödbäcken mot Varamon.
– Vi har varit medvetna om att det finns PFAS vid brandövningsplatsen, norr om området. Men nu har vi fått mer kunskap om spridningen i området och därför går vi ut med avrådan, för säkerhets skull. Främst för att barn och djur ska få så liten exponering som möjligt, säger Christine Stafström, mark- och exploateringschef.
PFAS är ett samlingsnamn för en grupp ämnen som inte finns naturligt i miljön. Det används i produkter som impregneringsmedel, kläder, skidvallor, viss kosmetika och det finns även i maten vi äter. Största användningsområdet har varit brandskum.
Området är inte avspärrat men skyltar är uppsatta på samtliga platser där stigar, ridled och MTB-led korsar diken.
– Att vistas i området utgör ingen förhöjd exponering. Men man ska inte låta barn leka i diken eller låta djur dricka av vattnet, säger Stafström.
Kommunen kommer nu göra en åtgärdsutredning för kommande saneringsarbete. En sanering som kan bli kostsamt.
– Även om jag inte kan säga några exakta siffror så handlar det om miljonbelopp i alla fall, säger Andreas Johansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Från skogsområdet leds dagvatten mot Varamon men någon större risk för Vättern ser man inte.
– Det är inte vatten i dikena året om, utan på våren och vid häftiga regn. Vi ser också att det från källområdet och ner till Vättern fyller på med ytterligare dagvatten och därmed sker en utspädningseffekt, säger Johansson.
I marken för det kommande bostadsområdet har det inte uppmätts några halter av PFAS och planarbetet kan fortsätta.
– Men vi tittar på att dra om dagvattenledningarna så att man inte behöver gå genom det aktuella området, säger Stafström.
PFAS-halterna kommer räddningstjänstens övningsplats. Går det att göra något så att det inte läcker ut från därifrån?
– Det är något vi tittar på, ska man sätt in åtgärder vill vi göra det på rätt ställe. Men en förhastad åtgärd kan i långa loppet stjälpa den stora åtgärden. Men Räddningstjänsten använder inte PFAS-produkter längre, så det fyller inte på, säger Johansson.