Stopp för regnbågslax i kanalen - bakslag för förening

I 25 år har fiskeklubben Västra Lund satt ut fisk i kanalen. Men nu säger länsstyrelsen nej. De oroar sig för spridning av sjukdomar till Vättern.

Det kan vara stopp för utsättning av regnbågslax i kanalen, vilket bekymrar Björn Westrin, ordförande i fiskeklubben Västra Lund.

Det kan vara stopp för utsättning av regnbågslax i kanalen, vilket bekymrar Björn Westrin, ordförande i fiskeklubben Västra Lund.

Foto: Victor Berlin/Most photos

Motala2020-09-28 18:00

Sportfiskeklubben Västra Lund har det kämpigt. Klubben som baserat sin ekonomi på kräftfiske och försäljning av fiskekort känner just nu att de jobbar i motvind.

– Kräftfisket i kanalen har vi fått ställa in i år på grund av corona. Och kanalen är ju dessutom igenväxt. Sedan påverkades kräftfisket mycket när de tömde kanalen för några år sedan. Men kräftorna är på väg tillbaka nu, säger ordförande Björn Westrin.

Nu kommer dock nästa motgång. 2018 ansökte klubben tillsammans med kommunen om att få sätta ut regnbåge i Göta kanal. Enligt Björn Westrin har man gjort det i 25 år på hösten när kanalen är stängd. Men efter att tidigare godkänt utsättningen sade länsstyrelsen plötsligt nej.

– De anser att regnbåge är klassad som smittbärare och man oroas över att de ska sprida parasiter vidare till Vätternfisk. Men vi har kollat, vi har inte hört om en enda fiskare som fått regnbåge i Vättern från det som vi satt ut, säger Björn Westrin.

Länsstyrelsen motiverar dock sitt beslut med att Vättern är skyddat Natura 2000-område och att regnbåge är högriskklassad enligt Artdatabanken.

– Det är inte lätt att vara fiskeklubb när man inte får fiska. Vi och Motala kommun har haft ett samarbete för att erbjuda fiske för Motalaborna, men också att erbjuda fiske som en bra aktivitet för barn och unga, säger Björn Westrin.

Länsstyrelsens nej överklagades till förvaltningsrätten. Domstolen anser att ett tydligt mål för arbetet med Vättern är att bevara det befintliga artbeståndet och förhindra att nya främmande arter etablerar sig i sjön. De menar också att även om slussarna är stängda vid utsättningen av fisken så är det möjligt att det förflyttas fisk mellan kanalen och Vättern. "Det finns en risk för att all regnbåge inte hinner fiskas upp innan slussarna öppnas igen", skriver man. Därför går domstolen på länsstyrelsens linje och förbjuder utsättning av regnbåge.

Om fiskeklubben och kommunen ska överklaga är inte avgjort ännu.

– Vi ska sätta oss ner och diskuta det, säger Björn Westrin.

Vad händer med er som fiskeklubb utan utsättningen av fisk?

– Vi kommer klara oss. Vi har ändå en hyfsad ekonomi och vi får vissa bidrag. Men vi kommer ju att bli mer beroende av bidrag nu. Sedan är vi handlingskraftiga människor så vi kanske hittar andra lösningar, säger Björn Westrin.

Karta: Göta kanal
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!